Klik hier als je problemen hebt om de newsletter te lezen

Een leefbare wereld doorgeven is mogelijk!

Zoveel leuke dingen om te vertellen !

Ik hoop van harte dat elk van jullie iets waardevols uit deze nieuwsbrief kan halen: inspiratie, een toekomstige financiële steun, het in de kijker zetten van je duurzaam initiatief of eindwerk...

Dat is precies wat de Stichting je te bieden heeft, dankzij een groeiende groep mensen en instellingen die zich achter ons scharen. Bijvoorbeeld, Pierre Mottet. Dankzij hem ontstond het nieuwe fonds SE'nSE dat duurzame start-ups wil ondersteunen.
Laat je meevoeren door deze optimistische wind, ondanks de wat sombere tijden. Een duurzaam perspectief kan enkel gerealiseerd worden met positieve energie, motor voor een toekomst die we samen vorm geven.

Veel leesplezier !

Benoît Derenne, directeur
Stichting voor Toekomstige Generaties

We investeren met u
... voor de toekomstige generaties

SE'nSE investeert in start-ups: stel je kandidaat voor 5 oktober!

Recent werd een nieuw fonds opgericht in de schoot van de Stichting. Dankzij de vrijgevigheid van oprichter Pierre Mottet zal het SE'nSE Fonds (Seed Equity & Sustainable Entrepreneurship) ieder jaar een aantal startende ondernemers ondersteunen die duurzaam te werk gaan en projecten ontwikkelen met een grote positieve impact op het milieu. Wij zullen hen financiële middelen ter beschikking stellen in de vorm van zaaikapitaal.

Ondernemingen kunnen zich tot 5 oktober kandidaat stellen. De selectie zal gebeuren in samenwerking met de Koning Boudewijnstichting.
In december wordt bekend gemaakt welke drie projecten door de jury zijn geselecteerd.

Meer informatie

We stimuleren...
de knappe koppen van morgen om in 360° te denken

HERA Awards 2016: enthousiaste winnaars met een inspirerende 360°-visie

Met veel plezier kunnen wij de winnaars van 2016 bekendmaken: de vijf laureaten en zeven genomineerden tonen op inspirerende wijze hoe zij dankzij hun 360°-denken een antwoord vinden op de cruciale uitdagingen waar onze samenleving vandaag voor staat.
Ontdek alle winnaars in de brochure 2016 (in het frans) of herbeleef de proclamatie dankzij de video (3').

we zetten aan tot
... concreet 360°-handelen

Foundation 3.0 versterkt het strategisch filantropisch denken

Op 2 en 3 juni zijn 20 bestuurders van stichtingen uit zes Europese landen bij elkaar gekomen om uit te wisselen over hoe ze hun filantropische strategieën gericht op een positieve, systemische verandering uitdenken. Vier vooraanstaande sprekers kwamen aan het woord, gevolgd door een reeks boeiende discussies.
De volgende Strategische Ronde Tafel staat gepland voor februari 2017, met als centraal onderwerp 'schaalverandering' (upscaling).

Binnenkort onthuld: de finalisten van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2016!

Editie 2016 van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties laat niet meer lang op zich wachten. Eind september zullen de 12 finalisten bekend worden gemaakt en op 16 november zal tijdens de proclamatie van de Grote Prijs de nieuwe laureaat worden onthuld. Wilt u op de hoogte worden gehouden over de bekendmaking van de finalisten en een uitnodiging ontvangen voor de prijsuitreiking op de 16de? Laat het ons hier weten.

Ook de Provinciale prijzen voor duurzame ontwikkeling zullen binnenkort weer worden uitgereikt. Op 12 oktober zal de laureaat van de "Incidences" (provinciale prijs van Waals-Brabant) bekend worden gemaakt in de Ferme du Biéreau in Louvain-la-Neuve. De provincie Luxemburg zal op haar beurt haar "Godefroid du Développement durable" uitreiken op 22 oktober in Aarlen en op 16 februari 2017 is het de beurt aan de "Hainaut horizons".

Tournée générale gaat verder in de herfst… en online

In het voorjaar hebben we in het kader van Tournée générale drie duurzame projecten bezocht: Solidairement, Gent en Garde en Surizénergie. Het tweede seizoen van Tournée générale is echter nog niet afgelopen, want deze herfst zullen we de coöperatieve BeauVent gaan ontdekken in West-Vlaanderen. Deze workshops zijn meer dan alleen een bezoek. Ze stellen de deelnemers in staat om de initiatiefnemers te ontmoeten en te ontdekken wat de succesfactoren en uitdagingen zijn van elk project.

Heeft u niet kunnen deelnemen aan een van de workshops? Wij hebben de oplossing! U kunt de projecten nu online ontdekken. De eerste multimediapresentatie is gewijd aan la Ferme Nos Pilifs. Er zullen spoedig andere presentaties volgen.

Ontdek de presentatie

Focus : Pierre Mottet

@ Amaury Boucher

Als voorzitter van IBA lag Pierre Mottet – met aan zijn zijde Yves Jongen –aan de basis van de evolutie van deze universitaire spin-off tot een wereldleider op het gebied van cyclotrons voor medisch gebruik. In 2016 richtte Pierre het Fonds SE'nSE op in de schoot van de Stichting voor Toekomstige Generaties. Het Fonds wil start-ups begeleiden die duurzaam te werk gaan en projecten ontwikkelen met een grote positieve impact op het milieu. Zijn keuze is gebaseerd op drie sleutelelementen :

"Startkapitaal is moeilijk te vinden in België"
Pierre stelt, na een lange ervaring als ondernemer, vast dat "startkapitaal moeilijk te vinden is in België." Dat probleem wil hij meehelpen oplossen door meer risico te nemen dan andere investeringsfondsen: "Een duw in de rug op een cruciaal moment, met geld maar ook door het project op te volgen en nuttige feedback te laten geven door experten, kan het verschil maken. Zo kan het bedrijf later misschien wél institutionele financiering vinden."

"One life - One world"
Voor Pierre hangen de economische, sociale en ecologische dimensies samen: "in tijden waarin we steeds meer leven op het ecologisch krediet van de toekomstige generaties, kunnen we niet werkloos blijven toezien: we hebben maar één leven, maar we hebben ook maar één planeet." Hij vervolgt zijn redenering: "ik weiger te geloven in een schizofrene wereld. Een wereld vol mooie beloftes voor onze kinderen wanneer we ze 's ochtends naar school rijden, terwijl we overdag diezelfde wereld kapotmaken ten voordele van de winsten voor de aandeelhouders."
Het verschil maken voor het milieu en een ondernemingsproject duurzaam uitbouwen, kan op veel verschillende manieren vorm krijgen. En op deze twee vlakken is het Fonds SE'nSE veeleisend: " we weten dat deze opzet ook verplicht tot nieuwe businessmodellen." En Pierre preciseert: "Het is zeker één van de redenen waarom ik dit Fonds ondergebracht heb bij de Stichting voor Toekomstige Generaties, we zetten de milieuvraag en de duurzame ontwikkeling bij de oprichting en de uitbouw van de onderneming centraal."

Een veranderingsgericht, filantropisch initiatief met lange termijnvisie
Tot slot is dit initiatief ook filantropisch geïnspireerd, want, zo zegt hij, "Ik geef geld aan een stichting zonder het terug te willen", maar het doel van het geld is "dat het levensvatbare economische projecten genereert. En die kunnen op hun beurt, op één of andere manier weer bijdragen aan een betere wereld. In die zin gaat mijn initiatief verder dan een eenmalige gift of liefdadigheid met een korte termijnperspectief".

Goed om weten

Morgen is vandaag !

Laat je inspireren door onze acties en projecten. Duik in het jaarverslag van de Stichting 2014-2015.

Tournée Généreuse

Het volgende Salon van het Testament, georganiseerd door testament.be vindt plaats op 28 september in het Congrespaleis in Luik. Ook de Stichting zal er zijn ! Meer info

Fête du Développement durable

De Waalse Minister van Duurzame Ontwikkeling nodigt je uit om op zondag 2 oktober de duurzame ontwikkeling te vieren in het PASS in Frameries. Op het programma : dorp van verenigingen, ontmoetingen – debatten, animatie…
Meer info (in het frans)

De Stichting maakt deel uit van de Raad van Beheer van het Belgisch Netwerk van Stichtingen.

In juni 2016 werd Benoît Derenne verkozen tot bestuurslid van het Belgisch Netwerk van Stichtingen voor een mandaat van 4 jaar. In die hoedanigheid, zal hij op 20 oktober deelnemen aan een namiddag gewijd aan stichtingen die ijveren voor de professionele en maatschappelijke ontwikkeling van jong volwassenen.
Meer info

Goodpay, de bankkaart van NewB

Na haar bankkaart « GoodPay », lanceert NewB een mobile app ! Aarzel niet je betaalkaart aan te vragen en de Stichting te kiezen als goed doel, zonder dat het u iets kost ! Meer info

Agenda

05/10

Deadline voor het indienen van kandidaturen voor SE’nSE - Info

12/10

Proclamatie van de “Prix Incidences” (Waals-Brabant) - Ferme du Biéreau, Louvain-La-Neuve

20/10

Workshop Tournée générale, Beauvent - Hoe kan een burgerinitiatief een economisch succes worden en een werkelijke impact hebben op de energetische voetafdruk van West-Vlaanderen? Info en inschrijven

22/10

Proclamatie van de "Godefroid du Développement durable" (Luxemburg) - Aarlen

16/11

Ontmoeting met de finalisten en proclamatie van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2016Vraag een uitnodiging

30/11

Publieke conferentie van het netwerk voor CEO's van de Stichting over BeCorp en be-kendmaking van de laureaten van het Fonds SE'nSE

16/02

Proclamatie van de "Prix Hainaut horizons" (Henegouwen) - Grand Hornu, Boussu

28/03

Proclamatie van de HERA AWARDS 2017 - Universiteit van Luik.

Verzonden naar {contact.email} | Inschrijven met een ander e-mailadres | Uitschrijven

Privacy