Klik hier als je problemen hebt om de newsletter te lezen
Je souhaite recevoir ce message en français, svp

Een leefbare wereld doorgeven is mogelijk!

In de laatste maanden van dit jaar gebeurde er binnen de Stichting ontzettend veel in het kader van ons programma "Ondernemen voor Toekomstige Generaties". Zo vond de ontmoeting met de finalisten en de uitreiking van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2016 plaats waarbij PermaFungi bekroond werd als laureaat, was de eerste projectoproep voor het SE'nSE Fonds een groot succes en werd bekend gemaakt welke 4 start-ups laureaat werden, en werd een conferentie georganiseerd rond het concept B Corp, een concept waarbij de focus ligt op positieve ondernemingen. De Stichting heeft opnieuw een mooi aantal initiatieven die handelen vanuit een 360°-perspectief, weten te ontdekken en in de spotlight gezet.

Ik nodig u van harte uit om in deze laatste nieuwsbrief van het jaar en aantal van deze initiatieven te ontdekken en ik wens u bij dezen vast een goed nieuw jaar. Dat 2017 weer bol mag staan van nieuwe, duurzame verwezenlijkingen!

Benoît Derenne, directeur
Stichting voor Toekomstige Generaties

De eerste laureaten van het SE'nSE Fonds zijn bekend!

Pierre Mottet met de geselecteerde start-ups: Local Repair,
YouMeal, Little Food en iFLUX (niet op de foto).
© Simon Fusillier

Begin december heeft de Selectiejury van het SE'nSE Fonds ("Seed Equity & Sustainable Entrepreneurship Fund"), opgericht in de schoot van de Stichting voor Toekomstige Generaties en waarvan oprichter Pierre Mottet (IBA) voorzitter is, de eerste 4 jonge ondernemingen geselecteerd die zullen worden gesteund door het Fonds. Onder hen wordt een bedrag van 100.000€ verdeeld. De jury heeft deze start-ups gekozen uit een totaal van 33 kandidaatsdossiers die in het kader van deze eerste projectoproep voor het SE'nSE Fonds werden ontvangen.

iFLUX (analyse van grondwaterstroming voor bodemsanering, Antwerpen), Little Food (kweek van krekels voor menselijke consumptie, Brussel), Local Repair (collaboratief platform van IT-experten, Brussel) en YouMeal (software voor impact van voeding op gezondheid & milieu, Brussel) zijn dus de 4 eerste laureaten van dit nieuwe filantropische fonds dat ieder jaar start-ups ondersteunt die projecten ontwikkelen met een grote positieve impact op het milieu.

De kandidaten, gelijk verspreid over de 3 gewesten van het land, zijn actief in de meest uiteenlopende domeinen: voeding, energie, circulaire economie, mobiliteit, bodem-, water- en luchtkwaliteit, bouw, mode, biodiversiteit, beheer van hulpbronnen en stedelijke landbouw…

Meer informatie

Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2016:
4 initiatieven bekroond!

PermaFungi, laureaat van de Grote Prijs voor Toekomstige
Generaties 2016, en de twee genomineerden, het
Duurzaamheidskantoor UGent en Les Compagnons de la Terre.
© Olivier Calicis

Op woensdagavond 16 november vond de prijsuitreiking plaats in Brussel en in het bijzijn van de finalisten, de juryleden en meer dan 200 gasten. Ook dit jaar werd de uitreiking voorafgegaan door een ontmoeting met de 12 finalisten. Deze speeddates, die van start gingen na een introductie van Piet Colruyt (Impact Capital) en Sybille Mertens (HEC-ULg) werden zeer gewaardeerd door de deelnemers omdat het hen toeliet ideeën en ervaringen uit te wisselen met de initiatiefnemers van deze inspirerende projecten.

Het Brusselse bedrijf PermaFungi wist de jury te overtuigen en werd zodoende gekozen als laureaat 2016. Het Duurzaamheidskantoor van de UGent en de coöperatie Les Compagnons de la Terre (Luik) werden genomineerd door de jury. De vereniging Straatverplegers (Brussel) sleepte de publieksprijs in de wacht.

Bedankt aan allen voor deze mooie 9de editie!

Meer informatie

Publieke conferentie van ons Netwerk van CEO's

Bart Houlahan en ons discussiepanel

Op 30 november nodigde het Netwerk van CEO's van de Stichting Bart Houlahan (VS) uit om Belgische ondernemers aan te sporen om na te denken over B Corp, een duurzame bedrijfscertificering waarbij het draait om "the best for the world" en niet om "the best in the world" te zijn (zie ook de "Focus" van deze nieuwsbrief). Naast Bart Houlahan waren ook het team van B Lab Europe en een panel van Belgische ondernemers uit de klassieke en coöperatieve economie aanwezig.

Eén ding is zeker: deze avond heeft het debat op gang gebracht in verband met dit initiatief uit de VS. Missie volbracht voor de Stichting die via haar Netwerk van CEO's ook de diepgaande dialoog wil bevorderen met het doel om aan te zetten tot een systemische verandering van het bedrijfsleven.

Meer informatie

Provinciale prijzen: zoveel initiatieven bij u in de buurt!

Prijsuitreiking van Incidences, Prijs voor duurzame ontwikkeling

van de Provincie Waals-Brabant

De Provinciale prijzen voor duurzame ontwikkeling, de lokale fase van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties, spoort transformatieve initiatieven bij u in de buurt op, laat u met de projecten kennismaken en beloont ze.

Noteer de aankomende prijsuitreikingen nu vast in uw agenda!

De laureaat 2017 van de prijs Hainaut horizons (Henegouwen) zal op donderdag 16 februari bekend worden gemaakt. De drie genomineerden zijn al bekend: het festival LaSemo, het bedrijf Mydibel die frieten maakt, en het waterpretpark The Spin Cablepark.

De Prijs Duurzame Ontwikkeling van de Provincie Namen zal op zijn beurt worden uitgereikt op donderdag 27 april 2017.

Wilt u weten op welke manier deze provinciale prijzen verbonden zijn aan de nationale Grote Prijs? Wilt u weten hoe dit ecosysteem in volle ontwikkeling precies werkt? Bekijk deze video van een paar minuutjes!

Focus

B Corp : business as a force for good

Op 30 november ontving de Stichting Bart Houlahan, medeoprichter van B Corp, voor de publieke conferentie van het Netwerk Bedrijf, Innovatie en Duurzame Ontwikkeling. Het doel van deze conferentie was het debat aan te gaan over de meerwaarde van een dergelijke certificering voor Belgische bedrijven.

Wat is B Corp?
B Corp is bovenal een certificering met het streven een gemeenschap op te richten van pioniers die het succes van een onderneming willen herdefiniëren door maatschappelijke meerwaarden te integreren. Zoals de oprichters zeggen: "B Corp is voor het bedrijfsleven wat de Fair Trade-certificering is voor koffie of de USDA Organic-certificering voor melk."

B Corp is in 2006 ontstaan in de Verenigde Staten en wordt gedragen door B Lab, een Amerikaanse "non-profitorganisatie". Onder de gecertificeerde ondernemingen bevinden zich bedrijven als Patagonia en Ben & Jerrys, maar ook kleinere, lokale ondernemingen uit de meest uiteenlopende sectoren. Meer dan 2.000 ondernemingen uit 42 verschillende landen en 120 verschillende sectoren zijn al gecertificeerd.

Sinds de oprichting van B Lab Europe in 2015 krijgt de beweging steeds meer vorm in Europa. Hoewel het in Frankrijk, Engeland en Nederland al werd geïntroduceerd en toegepast (met tientallen gecertificeerde bedrijven waaronder Triodos Bank, Fairphone, Waka waka, la Camif, Nature et découvertes…), heeft de B Corp-certificering in België nog weinig voet aan de grond gekregen (4 bedrijven zijn gecertificeerd, waaronder Ecover, Re-Vive en Inclusio).

De B Corp-certificering houdt een aantal bijzondere kenmerken in, zoals de eis dat de juridische documenten van het bedrijf worden aangepast om de maatschappelijke missie te beschermen. De certificering zorgt er daarnaast voor dat de gecertificeerde ondernemingen deel uitmaken van een wereldwijde beweging die andere ondernemingen inspireert en die, in sommige gevallen, invloed kan uitoefenen op de wetgeving.

Naar een nieuw ondernemingsstatuut?
Zo kunnen in de Verenigde Staten, en sinds kort ook in Italië, ondernemers voor hun bedrijf het juridisch statuut Benefit Corporation kiezen. Door dit statuut te kiezen, verbinden ondernemingen zich ertoe de maatschappelijke waarden en doelstellingen te respecteren die verbonden zijn aan B Corp.

Meer informatie

Goed om weten

De Stichting steunt COCITER

De Stichting is reeds betrokken bij 17 bedrijven en daar komt nu een 18de bij: COCITER. Deze Waalse coöperatie levert aan een toenemend aantal klanten groene elektriciteit die wordt geproduceerd door de 10 burgercoöperaties die de eigenaars zijn van COCITER.

Hernieuwbare energie – Meer dan ooit!

Op 17 januari organiseert REScoop een conferentie waarbij de belangrijkste aspecten van hernieuwbare energie aan bod zullen komen: het maatschappelijk kader, de technologische evoluties, uitdagingen op het vlak van ruimtelijke planning, milieuaspecten, enz.

Het "Platform Cooperativism" door Febecoop

Op 9 maart 2017 organiseert FEBECoop in Brussel een conferentie over opkomende "coöperatieve platformen". Meer informatie

New Ideals 2016

De Sociale Innovatiefabriek organiseerde eind november hun netwerkcongres New Ideals 2016. Kon je er niet bij zijn: ontdek hier de presentaties van de verschillende sessies.

Woning in de buurt van Durbuy

De Stichting verhuurt een woning van 180m², inclusief 50 aren grond dat kan worden gebruikt voor landbouw en/of veeteelt, voor een koppel of gezin. De woning is gelegen aan de rand van een Natura 2000-reservaat in de omgeving van Durbuy. Meer informatie

Agenda van de Stichting

16/02

Prijs Hainaut horizons - Provincie Henegouwen.

25/04

Uitreiking van de HERA Awards 2017.

27/04

Prijs Duurzame Ontwikkeling van de Provincie Namen.

Doe een gift in deze feestelijke tijd

De Stichting voor Toekomstige Generaties wil iedereen hartelijk bedanken die haar activiteiten steunt. Ook u kunt onze activiteiten op verschillende manieren steunen.

Ik steun!

Deze e-mail werd verstuurd aan | Inschrijven met een ander e-mailadres | Uitschrijven
Doorsturen aan een vriend(in) | Privacy