Klik hier als je problemen hebt om de newsletter te lezen
Je souhaite recevoir ce message en français, svp

Een leefbare wereld doorgeven is mogelijk!

2017, een belangrijk jaar voor de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties, die haar 10de editie vierde met een eerbetoon aan tal van 'Change Makers'. Community Land Trust Brussels werd dit jaar bekroond tot Laureaat en ook de 9 laureaten-start-ups van het SE'nSE Fonds werden in de kijker gezet tijdens dit grote nationale evenement voor duurzame ontwikkeling.
2017, een belangrijk jaar voor HERA, met de lancering van een 8ste prijs, Sustainable IT, die de ongebreidelde evolutie van de digitale wereld in vraag stelt, en met het allereerste HERA-Symposium, dat plaatsvindt op 3 mei 2018.
2017, tot slot, een belangrijk jaar voor de Stichting voor Toekomstige Generaties en met name haar rol als investeerder, in de vorm van directe investeringen in bijna 20 bedrijven die zich zeer sterk inzetten voor duurzame ontwikkeling.

Ik nodig u uit om deze mooie momenten en acties te (her)ontdekken in onze laatste nieuwsbrief van dit jaar, en ik wens u alvast een schitterend 2018, vol positieve energie.

Benoît Derenne, directeur
Stichting voor Toekomstige Generaties

10 jaar Grote Prijs voor Toekomstige Generaties: wat een feest!

© Simon Fusillier

Naar aanleiding deze jubileumeditie - al 10 kaarsjes! - organiseerde de Stichting voor Toekomstige Generaties voor bijna 400 deelnemers een dynamisch evenement dat bovenal de aanzet gaf om ideeën uit te wisselen. Hieronder vindt u de video en foto's van deze fantastische dag met onder andere de bekroning van Community Land Trust Brussels, Laureaat 2017, en Paysans-Artisans en De Lochting, Genomineerden 2017. FoodSavers Gent won de felbegeerde Publieksprijs! Nogmaals onze felicitaties aan de winnaars en al de finalisten van deze 10de editie!

Het evenement in beeld
Persartikels

HERA Awards 2018: een nieuwe prijs, uitstekende kandidaten en gemotiveerde jurys!

Jury van de MTA Sustainable Architecture

Niet minder dan 64 net-afgestudeerde masterstudenten aan verscheidene franstalige universiteiten en hogescholen, dienden hun kandidatuur in voor de HERA Awards 2018. Deze talrijke inzendingen, voor zeven verschillende Master's Thesis Awards for Future Generations (MTA's), zullen beoordeeld worden door 46 enthousiaste juryleden. Nota bene, deze editie lanceert de Stichting een nieuwe prijs, namelijk de MTA Sustainable IT, in samenwerking met EVS en Civadis.

Maak kennis met de jurys 2018 (in het Frans)

De Laureaten van het SE'nSE Fonds 2017

Met veel trots presenteren we u de tweede lichting laureaten van het SE'nSE Fonds: For Good, Shayp, Urban Forests, Washcot en WijDelen. Deze vijf beloftevolle start-ups met een positieve impact op het milieu werden zorgvuldig geselecteerd door een nationale jury, samengesteld uit negen sleutelactoren uit de ondernemerswereld. Circa 200.000 euro, in de vorm van converteerbare achtergestelde leningen, zal worden verdeeld over deze vijf projecten.
De volgende projectoproep lanceren we in het voorjaar van 2018.

SE'nSE Laureaten 2017
Projectoproep 2018

Het SE'nSE Fonds is in volle bloei

Het SE'nSE Fonds werd opgericht in 2016 door ondernemer Pierre Mottet (IBA), en is sindsdien ondergebracht bij de Stichting voor Toekomstige Generaties, met als doel: bijdragen aan een duurzame wereld door de onderneminsgeest te stimuleren. En het SE'nSE-virus verspreidt zich snel! Van bij de start voorzag Pierre Mottet het Fonds jaarlijks van 100.000 euro, in 2017 kwam hier dankzij nieuwe investeerders nog eens 106.000 euro bij. Onder andere Eurofins schaart zich hiermee achter de transformatieve en filantropische langetermijnaanpak van het SE'nSE Fonds.

Het SE'nSE Fonds

Focus

Diamonds Are Fairever

Eerlijke diamanten, een luxe? Of een noodzaak voor duizenden mijnwerkers en hun gezinnen, én samenlevingen rijk aan grondstoffen, maar arm aan kansen.
Door CAP Source, het bedrijf achter My Fair Diamond, te financieren, wil de Stichting bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame productieketens. Deze keuze ligt in lijn van haar 360° visie op duurzame ontwikkeling, zijnde ambitieus en holistisch, zoals dat het geval was voor Oxfam of Fairtrade België.
Zonder in te boeten aan kwaliteit of creativiteit, zijn de verantwoorde en ethische juwelen ontworpen met respect voor milieu, gezondheid en veiligheid. Mensenrechten en werknemersrechten zijn essentieel voor de My Fair Diamond collectie. Ontginning gebeurt bij voorkeur door kleinschalige actoren en de opbrengst van de diamanten en het goud vloeit terug naar de mijnwerkers en diens familie en gemeenschap.
Het proces is volledig traceerbaar en ethisch verantwoord, van de mijn tot aan de vinger. Als drager van het Maendeleo-certificaat van DDI (Diamond Development Initiative), het Fairmined-certificaat voor goud en he t certificaat van de Responsible Jewellery Council, gaat My Fair Diamond véél verder dan het Kimberley-Proces-certificaat, dat niet langer garant staat voor de toevoer van conflictvrije, verantwoorde diamanten.

De Stichting nodigt u uit om My Fair Diamond te leren kennen, een schitterend voorbeeld van duurzame luxe made in Belgium. De eerste collectie was te zien in het Antwerp Diamond Museum van 8 tot 17 december 2017.

My Fair Diamond

Goed om weten

Sustainable Partnerships Award 2017

Met de Sustainable Partnerships Award 2017 beloont The Shift: 'Foodsavers Gent' (tevens winnaar van de Publieksprijs van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2017), 'Height Potentials', 'Social Impact Bond' en 'Gezocht: Voedsel voor de Toekomst'. Ontdek ze hieronder!

Godefroid du Développement durable 2017

De winnaar van de Godefroid 2017 voor duurzame ontwikkeling is het Plateforme bois-énergie (Gemeente Libin). Meer info over de winnaar (in het Frans)

FRDO organiseert Seminaries over de financiering van de transitie

De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling organiseert op 18 januari en 1 februari twee seminaries met als thema 'Meer geld voor minder koolstof'. Meer weten

Maakt uw bedrijf het verschil met een duurzame aanpak?

De Belgian Business Awards for the Environment belonen kleine en grote ondernemingen voor hun inzet voor duurzame ontwikkeling. Deze Awards worden op 12 maart 2018 plechtig uitgereikt op het VBO. Meer weten

Agenda

08/03

Proclamatie van de "Prix Hainaut horizons" (Henegouwen)

22/04

Proclamatie van de "Trophée Incidences du Développement Durable 2018" (Waals-Brabant)

26/04

Proclamatie van de "Prix du Développement Durable de la Province de Namur 2018" (Namen)

03/05

Symposium en Proclamatie van de HERA Awards 2018 – UMONS

Doe een gift in deze feestelijke tijd

De Stichting voor Toekomstige Generaties wil iedereen hartelijk bedanken die haar activiteiten steunt. Ook u kunt onze activiteiten op verschillende manieren steunen.

Ik steun!

Deze e-mail werd verstuurd aan | Inschrijven met een ander e-mailadres | Uitschrijven
Doorsturen aan een vriend(in) | Privacy