Klik hier als je problemen hebt om de newsletter te lezen
Je souhaite recevoir ce message en français, svp

Een leefbare wereld doorgeven is mogelijk!

Bouwt u mee?

De lente is in het land en de Stichting voor Toekomstige Generaties loopt over van energie.

Op 3 mei kan u tijdens de uitreiking van de HERA Awards en het eerste HERA-Symposium aan de Universiteit van Bergen kennismaken met talentvolle jonge en ervaren onderzoekers met een 360°-mindset. Indien u dit moment moet missen kan u luisteren naar Les Eclaireurs op La Première radio of kan u hen terugvinden in Le Soir.

Ook de motor van het SE'nSE Fonds draait weer op volle toeren. Bouwt u aan de wereld van morgen? Stel u dan voor 3 juli kandidaat voor het SE'nSE Fonds 2018! Een Expertenjury, voorgezeten door Pierre Mottet, zal maximaal zes startups met een significante positieve impact op het milieu selecteren, en deze ondersteunen met zaaikapitaal tot € 50.000 per project.

Eind mei biedt de Stichting voor Toekomstige Generaties aan een twintigtal personen de kans een kijkje te nemen achter de schermen van Community Land Trust Brussels, laureaat van de Stichting. Ten slotte raad ik u aan u te laten inspireren door de vier duo-interviews met acht Belgische changemakers.

Ik tref u heel graag op een van deze toekomstgerichte events! Om er zeker van te zijn dat u niets mist, kan u de agenda hieronder raadplegen.
Benoît Derenne, directeur
Stichting voor Toekomstige Generaties

Kom op 3 mei naar Bergen en maak er kennis met getalenteerde jonge onderzoekers!

 

Met veel plezier nodigt de Stichting voor Toekomstige Generaties u uit voor de uitreiking van de HERA Awards 2018 op donderdag 3 mei aan de Universiteit van Bergen. De HERA Awards belonen masterproeven gekenmerkt door een 360°-aanpak, eigen aan duurzame ontwikkeling in de volgende onderzoeksdomeinen: Gezondheid, Voeding, Design, Architectuur, Verantwoorde financiën, Coöperatieve economie en IT.

De prijsuitreiking wordt voorafgegaan door het HERA-Symposium, een wetenschappelijke bijeenkomst rond het thema "Transmettre un monde habitable aux générations futures : l'apport de la recherche". Ook hier bent u van harte welkom. Voor een voorproefje kan u op zaterdag 28 april vanaf 15u luisteren naar Les Eclaireurs met Fabienne Vande Meerssche op La Première radio. Op zondag 5 mei vanaf 15u hoort u er verschillende laureaten van de HERA Awards 2018 over hun werk, hun parcours en hun projecten.

 

Programma & inschrijving (in het Frans)

Bent u trotse oprichter van een milieugerichte startup?
Stel u kandidaat voor het SE'nSE Fonds 2018.

 

Al voor het derde jaar op rij maken maximaal 6 Belgische startups kans op zaaikapitaal tot € 50.000. De projectoproep voor het SE'nSE Fonds is open van 3 april en met 3 juli. Aarzel niet om deze oproep te verspreiden in uw netwerk. Ontwikkelde u zelf een innovatief milieugericht project en heeft u nood aan een financieel duwtje in de rug en een inspirerend netwerk? Stel u dan hier kandidaat en wie weet vervoegt u binnenkort de laureaten van 2016 en 2017.

Mijn kandidatuur

Inspirerende ontmoetingsmomenten op het terrein. Volgende afspraak in Brussel!

 

Op 29 mei kunnen een twintigtal projectdragers kennismaken met Community Land Trust Brussels, een vzw die blijvend betaalbare koopwoningen creëert voor én met Brusselse gezinnen met een laag inkomen. Interesse?

Schrijf u hier in!

 

Op initiatief van de Stichting voor Toekomstige Generaties bezochten een dertigtal politieke besluitvormers recent twee inspirerende Waalse KMO's: Belvas, fairtrade en bio-chocolatier en Cuisine des Champs, grootkeuken die duurzame maaltijden levert aan kinderdagverblijven. Het werd een interessante uitwisseling rond het thema 'duurzame ontwikkeling als hefboom voor bedrijven'.

 

Focus

 

De Stichting geeft het woord aan acht Belgische changemakers

Bekijk hier vier duo-interviews door twee journalisten op vier bijzondere locaties en in samenwerking met bio-rapcollectief Pang! De hamvraag: "Hoe kunnen we een leefbare wereld doorgeven aan toekomstige generaties".

Deze acht Belgische changemakers gingen de uitdaging aan: Relinde Baeten (Ecopower), Bart Devos (Good Planet), Piet Colruyt (SI2Fund), Brigitte Gloire (Oxfam), Julien Jacquet (Permafungi), Deirdre Maes (KULeuven), Frédéric Rouvez (Exki) en Vincent Wattelet (Réseau Transition) en werden bijgestaan door Yasmine Boudaka en Gie Goris. Het resultaat: vier super boeiende gesprekken in een crèche, een wachtzaal, een cafetaria en een appartement onder constructie. Waarschuwing: het refrein 'Een duurzaam wereld, hoe gaan we er geraken en wat kunnen we doen om het verschil te maken?' van Pang! zal nog enkele dagen in uw hoofd blijven hangen. Lees ook de achtergrondartikelen in onze partnermagazines Imagine Demain Le Monde en MO*.

Naar de video's

Goed om weten

Projectoproep Be Circular

Ontwikkel je in Brussel een project in het domein van circulaire economie? Dan maak je misschien kans op financiële steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De projectoproep is open tot 15 mei. Een infosessie vindt plaats op 19 april. Meer info

Lita.co organiseert Impact Investing Night

Maak kennis met een reeks organisaties die de wereld veranderen tijdens een avond gewijd aan alternatieve en duurzame financiering! Het event vindt plaats op 25 april vanaf 18u te Brussel. Meer info

Binnenkort opening van Mundo-a in Antwerpen

Bij het Ecohuis in Antwerpen opent weldra het vierde Mundo-centrum van Ethical Property haar deuren. Mundo-a verhuurt kantoorruimtes aan vzw's actief in het domein van duurzame ontwikkeling. Meer info

Niet te missen concert in Durbuy

Het buitengewone Natuurreservaat van Enneille, dat grenst aan 'Hébergerie CO2 solidaire VZW' geschonken aan de Stichting, nodigt u uit. Op 12 mei om 7u30 kan u er terecht voor een wandeling in een prachtige omgeving rijk aan nachtegalen, grasmussen en geelgorzen, een plezier voor het oor! Info & inschrijvingen: Jean-Pierre Breuls, 0478 13 70 54.

 

Agenda

26/04

Proclamatie van de "Prix du Développement Durable de la Province de Namur 2018" (Namen)

27/04

Proclamatie van de "Trophée Incidences du Développement Durable 2018" (Waals-Brabant)

03/05

HERA Awards 2018 - UMONS - Informatie en inschrijven (in het Frans)

29/05

Workshop Tournée générale, Community Land Trust Brussels - Informatie en inschrijven

Deze e-mail werd verstuurd aan {contact.email} | Inschrijven met een ander e-mailadres | Uitschrijven
Doorsturen aan een vriend(in) | Privacy