Klik hier als je problemen hebt om de newsletter te lezen
Je souhaite recevoir ce message en français, svp

Een leefbare wereld doorgeven is mogelijk!

Ondernemen voor Toekomstige Generaties: een stichting die uw projecten ondersteunt

De zomer begint goed: ik heb de eer u het nieuwe SE'nSE Fonds te presenteren dat ernaar streeft duurzame en milieugerichte start-ups te ondersteunen. Dankzij de creatie van dit nieuwe fonds wordt de filantropische rol van de Stichting versterkt. Ik wil Pierre Mottet, voorzitter van IBA en oprichter van het fonds, hartelijk bedanken, als ook alle donateurs en mecenassen die jaar in jaar uit vertrouwen in ons hebben. Dankzij hen kunnen we uw projecten ondersteunen en toewerken naar een duurzame wereld waarin een 360°-aanpak wordt gehanteerd. Hieronder vindt u meer informatie over SE'nSE en verschillende andere manieren waarop we uw initiatieven ondersteunen. Ik wens u veel leesplezier!

Benoît Derenne, directeur
Stichting voor Toekomstige Generaties

SE'nSE: een fonds dat uw milieugerichte projecten ondersteunt

Sinds afgelopen maandag 11 juli kunnen ondernemingen zich kandidaat stellen voor het « Seed Equity & Sustainable Entrepreneurship » Fonds. Dankzij een jaarlijkse investering van €100.000 van oprichter Pierre Mottet (IBA) kan het Fonds ondernemers ondersteunen die projecten met een grote, positieve impact op het milieu ontwikkelen door hen financiële middelen ter beschikking te stellen in de vorm van zaaikapitaal.

Ieder jaar zal een Jury tot drie ondernemingen selecteren die in hun ogen het grootste potentieel hebben om een positieve invloed op het milieu te hebben en tegelijkertijd duurzaam te werk gaan. Ondernemingen kunnen zich tot 5 oktober kandidaat stellen.

Meer info

Een virtuele ontdekkingstocht van uw duurzame projecten

U bent bekend met het project "Tournée générale" van de Stichting, een aantal workshops waarbij een kijkje wordt genomen achter de schermen van duurzame initiatieven, maar u baalt ervan dat u niet heeft kunnen deelnemen aan een van de 15 workshops die reeds georganiseerd werden? Wij hebben de oplossing!

We hebben hard gewerkt aan een presentatie die u in staat stelt om de bezochte initiatieven online te ontdekken. Dankzij deze presentaties zal u voor ieder project te weten komen welke aspecten het initiatief duurzaam maken, wat hun succesfactoren zijn en welke uitdagingen hen nog te wachten staan in de toekomst. De eerste presentaties is gewijd aan la Ferme Nos Pilifs. Bekijk de presentatie hier. Er zullen spoedig andere presentaties volgen. We horen graag wat u ervan vindt!

Tournée générale gaat verder in de herfst

In april vond de vierde workshop Tournée générale plaats bij Gent en garde, een platform dat op initiatief van de Stad Gent is opgezet en verschillende stakeholders uit het Gentse voedselsysteem bij elkaar brengt om zo de milieu-impact van voeding te verminderen. Een maand later, in mei, hebben we een bezoek gebracht aan de centrale voor methaanvergisting SurizEnergie (Philippeville) waar we hebben gezien hoe voor dit soort energieprojecten positieve synergiën kunnen ontstaan tussen burgers en landbouwers.

En we gaan nog even door! De volgende workshop zal in de herfst plaatsvinden. We zullen de coöperatieve BeauVent bezoeken (West-Vlaanderen), een echte pionier in haar manier van duurzaam werken.

Meer info

Onze CEO's ontdekken duurzame woonvormen die ook betaalbaar zijn

Op 21 juni hebben de CEO's van ons "Netwerk Bedrijf, Innovatie & Duurzame Ontwikkeling" de modelwoning van het project RenovActive van Velux bezocht. In samenwerking met de Anderlechtse Haard is deze sociale woning op een duurzame en betaalbare manier gerenoveerd. Christian Fosseur, General Manager van Velux België en lid van het Netwerk, heeft ons kennis laten maken met dit voorbeeldproject waarbij een brug wordt geslagen tussen hun maatschappelijke betrokkenheid (MVO) en de ontwikkelingsstrategie van de VELUX Groep.

Meer info

De aankomende Provinciale Prijzen

La Cuisine des Champs, laureaat 2016 van de
Prijs voor duurzame ontwikkeling van de provincie Namen.

Overal in ons land ontwikkelen zich duurzame initiatieven. Hetgeen blijkt uit het toenemend aantal ontvangen kandidaturen in het kader van de verschillende Provinciale Prijzen voor duurzame ontwikkeling. Wilt u nieuwe initiatieven ontdekken? Kom dan naar de proclamaties van deze provinciale prijzen.

De uitreiking van de prijs "Incidences", prijs voor duurzame ontwikkeling van de provincie Waals-Brabant, zal op 12 oktober plaatsvinden in de Ferme du Biéreau in Louvain-la-Neuve. De provincie Luxemburg zal op haar beurt haar "Godefroid du Développement durable" uitreiken op 22 oktober in Aarlen. Op 16 februari 2017 zal de "Hainaut Horizons" worden uitgereikt.

Meer info

Focus

De SDG's: levens verbeteren en tegelijkertijd de planeet behouden

In september 2015 hebben de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) aangenomen. Wereldleiders hebben overeenstemming bereikt over 17 doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling van de wereld tot 2030 die ervoor moeten zorgen dat armoede wordt bestreden, de aarde wordt beschermd en welvaart wordt gegarandeerd voor iedereen. Daar waar de vorige internationale verbintenissen eerder gebaseerd waren op een Noord-Zuid-logica (doelstellingen voor het Zuiden, gefinancierd door het Noorden), zijn de SDG's van toepassing op alle landen, met inbegrip van de rijke landen.

De SDG's bevatten mondiale kwesties als verstedelijking, klimaatbestendigheid, gendergelijkheid, voedselproductie en andere onderwerpen die van belang zijn voor duurzame ontwikkeling, en zijn verder onderverdeeld in subdoelen met specifieke indicatoren.

Gezien de noodzaak van de SDG's voor de toekomstige generaties, en vanwege het risico dat sommige doelen met elkaar in conflict kunnen raken indien ze afzonderlijk bekeken worden, blijft de Stichting door middel van haar activiteiten benadrukken dat een 360°-aanpak uitermate belangrijk is. Bij deze aanpak worden de verschillende dimensies die eigen zijn aan duurzame ontwikkeling gelijktijdig geïntegreerd zodat duurzaamheid van doorslaggevend belang kan zijn voor een ontwikkeling waarbij daadwerkelijk rekening wordt gehouden met de mens en de planeet.

Ontdek de SDG's.

Goed om te weten

Ambassadeurs van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's)

Op 26 september aanstaande, een jaar na het opstellen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, zullen The Shift en het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling acht woordvoerders benoemen die de taak krijgen de SDG's te promoten bij het grote publiek in België (zie "Focus" in deze nieuwsbrief).
Meer informatie.

Transitiefestival

In samenwerking met het Transitienetwerk Middenveld laten zes culturele organisaties tijdens het Transitiefestival van 21 tot 30 oktober hun licht schijnen op het thema circulaire economie en geven ze vanuit een aangepast artistiek programma een duurzame kijk op onder andere mode, stedelijkheid en de 'nieuwe maakbaarheid'.
Meer informatie.

Deze rubriek
is er ook voor u!

Stuur ons uw informatie: initiatieven, evenementen, conferenties, publicaties, websites, projecten...

Agenda

05/10

Fond SE'nSE - uiterste datum indiening kandidatuur

12/10

Proclamatie "Incidences" Waals-Brabant -Ferme du Biéreau, Louvain-la-Neuve

22/10

Proclamatie "Godefroid du Développement Durable" Luxemburg - Aarlen

16/11

Ontmoeting met de finalisten en proclamatie van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2016

16/02

Proclamatie "Hainaut Horizons" - Henegouwen

Deze e-mail werd verstuurd aan {contact.email} | Inschrijven met een ander e-mailadres | Uitschrijven
Doorsturen aan een vriend(in) | Privacy