Tournée générale is een ontmoetings- en ontdekkingstraject dat deelnemers een unieke kans biedt om een kijkje te nemen achter de schermen van een aantal inspirerende initiatieven, die erin slagen om de verschillende dimensies van duurzame ontwikkeling in hun dagelijkse werking te integreren.

Op het menu: een bezoek in de coulissen van elk initiatief, een ontmoeting met andere (toekomstige) projectverantwoordelijken met een hart voor duurzame ontwikkeling, en vooral: een directe dialoog met de spilfiguren van de initiatieven.

Voor wie?

  • Projectverantwoordelijken op zoek naar best practices en inspirerende voorbeelden geïnteresseerd in verandering in hun eigen werking of interesse om hun netwerk uit te breiden
  • Jongeren en studenten met interesse in duurzaam management en maatschappelijk verantwoord ondernemen, op zoek naar de juiste skills en ervaring voor de uitbouw van hun professionele loopbaan.

Getuigenis Mathias Haerens, student KULeuven – « Samen met de andere studenten waren we achteraf laaiend enthousiast over deze workshop. Alle facetten waren perfect omkaderd: de maaltijd, de rondleiding, discussie met andere deelnemers & medewerkers binnen Alpro... »

Methodologie

De Stichting voor Toekomstige Generaties ontwikkelde een methodologie die toelaat om, vertrekkende van een eerste kennismaking met het initiatief, in enkele uren tijd te komen tot een eerste analyse en mini-audit, uitgevoerd door de deelnemers zelf. De deelnemers krijgen dus een actieve rol in de analyse en in de ontdekking achter de schermen van het initiatief. Ze kunnen hierbij gebruik maken van een analyserooster, voorgesteld door de Stichting. Deze analyse laat toe om op het einde van de dag een aantal conclusies te trekken.

De centrale vragen doorheen alle ateliers zijn:

  • Ontwikkeling : Welke visie lag aan de start van het initiatief en wat zijn de belangrijkste fases geweest in de ontwikkeling van het initiatief?
  • Hoe worden de verschillende dimensies van duurzame ontwikkeling in de dagelijkse werking geïntegreerd, zoals milieu, het bevorderen van het sociale welzijn en van de economische houdbaarheid van het project ? Hoe zit het met de participatie van de medewerkers en de stakeholders?
  • Wat is het geheime recept achter het initiatief ?
  • Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst en hoe kunnen we hierop een antwoord bieden ?

Praktisch

  •  Deelnamekost per atelier is gratis, broodjeslunch en informatiemap inbegrepen.
  •  De groep wordt bewust klein gehouden. Daarom wordt het aantal deelnemers beperkt tot min. 15 en max. 25 deelnemers. We streven naar een diverse groep en werken daarom met voorinschrijvingen.