Klik hier als je problemen hebt om de newsletter te lezen
Je souhaite recevoir ce message en français, svp

Een leefbare wereld doorgeven is mogelijk!

Dit jaar vieren we de tiende editie van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties. In 2007 heeft de Stichting deze prijs in het leven geroepen om de verschillende manieren van handelen voor een duurzamere wereld en samenleving in de schijnwerpers te zetten. Sindsdien zijn er steeds meer projecten ontwikkeld binnen dit kader, dat wij 'Ondernemen voor toekomstige generaties' noemen.
Het zijn deze projecten waarmee ik u in deze nieuwsbrief graag kennis laat maken. En ik nodig u bij dezen alvast uit om het 10-jarig bestaan van de Grote Prijs op 16 november met ons te komen vieren!
Benoît Derenne, directeur
Stichting voor Toekomstige Generaties

SE'nSE Fonds: lancering van de tweede editie

Pierre Mottet met de geselecteerde start-ups: Local Repair,
YouMeal, Little Food en iFLUX (niet op de foto).
© Simon Fusillier

De tweede projectoproep voor het 'Seed Equity & Sustainable Entrepreneurship' Fonds van de Stichting voor Toekomstige Generaties is gelanceerd. Startende ondernemers die een duurzaam project met een positieve invloed op het milieu ontwikkelen, kunnen tot en met 28 juni hun kandidaatsdossier insturen en maken zo kans op een bedrag tot 50.000 euro aan zaaikapitaal. Wordt u de opvolger van iFlux, Little Food, Local Repair en YouMeal, laureaten van vorig jaar?

Meer informatie

Virtueel bezoek aan de stadsboerderij 'Chant des Cailles'

De reeks virtuele presentaties van duurzame initiatieven die we in het kader van onze "Tournée générale" hebben bezocht, breidt verder uit.
Na la Ferme Nos Pilifs kunt u online nu ook de presentatie over de brusselse stadsboerderij "Chant des Cailles" ontdekken.
Dankzij deze presentaties komt u meer te weten over de toepassing van de verschillende dimensies van duurzame ontwikkeling (People, Planet, Prosperity en Participation), de succesfactoren en de uitdagingen voor deze projecten.

Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2017: save the date voor de 10de editie!

Noteer het nu! De volgende uitreiking van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties zal plaatsvinden op donderdag 16 november 2017. Voor de tiende editie van de Grote Prijs hebben we een aantal verrassingen in petto, dus noteer het nu alvast in uw agenda!

De Provinciale Prijzen voor Duurzame Ontwikkeling

Festival LaSemo, laureaat van de prijs "Hainaut horizons"

In februari heeft de provincie Henegouwen haar prijs 'Hainaut horizons' uitgereikt. De jury heeft het festival LaSemo tot laureaat gekroond vanwege zijn duurzame werking sinds dag 1 en de sterke inzet op sensibilisering. LaSemo wordt dus automatisch finalist voor de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2017. De onderneming Mydibel kreeg daarnaast een eervolle vermelding van de jury vanwege haar beleid inzake afval- en energiebeheer.

Op 27 april zal de provincie Namen de laureaat van haar Provinciale Prijs voor Duurzame Ontwikkeling bekendmaken. De drie genomineerden zijn de vereniging Cuisine Sauvage, die op verschillende manieren het gebruik van wilde planten in gerechten aanmoedigt, de onderneming Finale 24 Condroz, producent en installateur van fotovoltaïsche panelen die de productieketen van begin tot eind controleert, en Paysans-Artisans, een coöperatie van lokale producenten.

Interprovinciale dag duurzame ontikkeling

Interprovinciale dag 2016

Sinds 2014 organiseert de Stichting voor Toekomstige Generaties jaarlijks een interprovinciale dag in samenwerking met de provincies die een provinciale prijs duurzame ontwikkeling uitreiken. Deze dag staat in het teken van het uitwisselen van gedachten en ideeën rondom initiatieven die door de verschillende provincies in het kader van duurzame ontwikkeling worden geleid. Dit jaar vind deze dag plaats op 16 mei in Henegouwen. De volgende thema's komen aan bod: energie, gedifferentieerd beheer van de groene ruimten en fytosanitaire producten, duurzame overheidsopdrachten en aanpassing van interne praktijken.

Focus


De Sociale InnovatieFabriek lanceert ook dit jaar haar wedstrijd voor vernieuwers met baanbrekende ideeën: de Radicale Vernieuwers, waarvan de Stichting dit jaar partner is. In deze wedstrijd staat alles in het teken van oplossingen, frisse ideeën en een vernieuwende aanpak.

Maar wat zijn Radicale Vernieuwers? Radicale Vernieuwers hebben een heldere kijk op maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, armoede of vergrijzing. Ze laten zich niet ontmoedigen door slecht nieuws, maar halen er inspiratie uit om nieuwe producten, diensten en methodes te bedenken. Radicale Vernieuwers hebben frisse ideeën, maar vooral ook lef om hun plannen voor een betere wereld waar te maken.

Naar aanleiding van de eerste editie in 2016 bleek al dat er heel wat radicale vernieuwers zijn in Vlaanderen. Spullen nodig maar je wil ze niet kopen? Peerby laat je ze lenen van je buren. Gebrek aan betaalbare woningen in de stad? De laureaten van Collectief Goed bedachten een coöperatief woonmodel om leegstaande huizen te renoveren. Verkeersinfarct door halflege vrachtwagens op de snelweg? Tri-Vizor pioniert met carpoolen voor cargo.

Ook dit jaar gaat de Sociale Innovatiefabriek op zoek naar Radicale Vernieuwers. Wie zal er in 2017 de beste vernieuwende ideeën hebben? Op de website van de Radicale Vernieuwers kunnen projecten zich tot 30 april kandidaat stellen. Een jury kiest vervolgens de 10 projecten die het beste 'out of the box' weten te denken. Zij worden beloond met de titel, media-aandacht, advertentieruimte en begeleiding op maat van de Sociale InnovatieFabriek. Bovendien reikt De Standaard dit jaar een extra Klimaattrofee uit.

Meer informatie

Goed om weten

De SenseTour komt naar België!

SenseTour is een trip doorheen het hele land om lokale changemakers te ontmoeten: ondernemers, vernieuwers en leiders van projecten met een sociale, maatschappelijke en ecologische impact. Meer info

Ontmoeting tussen duurzame burgerinitiatieven

Op 13 mei organiseert Leefmilieu Brussel een dag die in het teken zal staan van de 'ontmoeting tussen duurzame burgerinitiatieven'. Het doel is om de banden te versterken tussen verschillende duurzame projecten die door burgercollectieven worden gedragen, en lokale, Brusselse actoren. Meer info

Workshop 'Starten met een coöperatie'

Denk je er aan om te starten met een coöperatie? Of ben je geïnteresseerd in het coöperatieve ondernemingsmodel? Dan zijn deze workshops van Cera Coop iets voor jou. Meer info

De rol van sociale ondernemers in Europa

Ontdek de eerste resultaten van het SEFORÏS onderzoek over sociaal ondernemerschap: inzichten ivm de werking van sociale ondernemingen, hun financiering en hun businessmodellen. Meer info

Climate Launch Pad 2017

Ligt klimaatverandering jou na aan het hart? Heb je een fris, innovatief of gedurfd idee om dit aan te pakken en wil je dit graag in actie omzetten? Stuur je baanbrekende idee dan voor 1 mei in en doe mee aan Climate Launch Pad 2017, de grootste wedstrijd voor innovatieve cleanteach ideeën. Meer info

Projectoproep: Steun voor vernieuwende sociale ondernemingen

Projectoproep voor ondernemingen, zelfstandigen en vzw's in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die vernieuwende activiteiten in de sociale economie ontwikkelen. Deadline voor de projectoproep : 19 juni. Meer info

Agenda

27/04

Provinciale prijs duurzame ontwikkeling Namen

28/06

Deadline projectoproep SE'nSE. Meer info

16/11

Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

Deze e-mail werd verstuurd aan | Inschrijven met een ander e-mailadres | Uitschrijven
Doorsturen aan een vriend(in) | Privacy