Klik hier als je problemen hebt om de nieuwsbrief te lezen
Je souhaite recevoir ce message en français, svp

Een leefbare wereld doorgeven is mogelijk!

Essentieel voor duurzame ontwikkeling is 360°-handelen. De Stichting ondersteunt zulke acties onder andere door via het SE'nSE Fonds te investeren in start-ups met een aanzienlijke positieve impact op het milieu. Er resten deze ondernemers van de toekomst slechts enkele dagen om hun project in te dienen.

Ook het HERA-team zit niet stil! Na de uitreiking van de HERA Awards 2018 begin mei, nu de lancering van de kandidaatsoproep voor de HERA Awards 2019. Dit maal met een nieuwe prijs, namelijk de HERA Award Sustainable Democracy, en de tweejaarlijkse HERA Doctoral Thesis Award. 360°-denken troef!

Om al deze inspirerende initiatieven samen te brengen en ze te laten kennismaken met elkaar en met u, organiseert de Stichting voor het eerst een Future Generations Summit op 10 december in het BEL in Brussel! Hou deze dag alvast vrij!

Voor nu wensen we jullie enkel nog een prachtige zomer en een fijne vakantie.

Tot in september!

Benoît Derenne, directeur
Stichting voor Toekomstige Generaties

Grijp je kans en ontvang de steun van SE'nSE voor je groene start-up

De laatste rechte lijn voor de projectoproep voor het SE'nSE Fonds. Deadline: 3 juli, middernacht. Ook dit jaar maken zes start-ups kans op maximaal € 50.000 aan zaaikapitaal. In 2017 kon onder andere Shayp dankzij deze steun haar idee concretiseren: een innovatieve technologie die toelaat waterlekken op te sporen. Zowel op ecologisch als economisch vlak voordelig aangezien 35% van het leidingwater verspild wordt (door waterlekken, slecht onderhouden sanitair, …) en de kost ervan de afgelopen 10 jaar verdubbelde.

Ik dien mijn project in!

Tournée générale bij Community Land Trust Brussels

In het kader van Tournée générale, een reeks inspirerende ontmoetingsmomenten op initiatief van de Stichting, kwamen eind mei een twintigtal projectdragers van over heel België samen, om kennis te maken met Community Land Trust Brussels (CLTB). In de voormiddag namen de coördinatoren van CLTB ons mee op een wandeling door het levendige Molenbeek, waar ze ons aan de hand van drie stops door het ontstaan, het heden en de toekomstplannen van CLTB loodsten. Daarna volgende een boeiende tweetalige uitwisseling rond de kansen en valkuilen van alternatieve, participatieve woonmodellen.

Ik wil ook kennismaken met CLTB!
Tournée générale

Provinciale Prijzen Duurzame Ontwikkeling 2018: de winnaars

Eind april maakte de Provincie Namen de 8ste laureaat van haar Provinciale Prijs Duurzame Ontwikkeling bekend: Cyréo, een coöperatieve met sociaal oogmerk, sinds 2015 gevestigd in Gembloux. Het doel van Cyréo: jobs creëren voor personen die moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt. De Studentenprijs, uitgereikt door de studenten van de Provinciale Hogeschool van Namen, én de Publieksprijs gingen naar Terre-en-vue, een organisatie die toegang tot grond voor duurzame landbouw faciliteert. Daarna was het de beurt aan de Provincie Waals-Brabant, met een prijs in en nieuw jasje. L'Abbaye de Villers-la-Ville, een toeristische trekpleister in de regio die elke dag mee vorm geeft aan een duurzamere wereld, sleepte de eerste Trophée Incidences Développement durable in de wacht.

Provinciale Prijs Namen
Provinciale Prijs Waals-Brabant

HERA Awards 2018: de laureaten en genomineerden

© UMons / Giancarlo Zidda

Hoera voor alle 17 laureaten en genomineerden van de HERA Awards 2018, uitgereikt op 3 mei aan de Universiteit van Bergen. Van het meten van de maatschappelijke impact van "Simone à soif" (coöperatieve die biologische drankjes produceert), tot de vervrouwelijking van vissen als gevolg van de hoge concentratie oestrogeen in het oppervlaktewater, tot een haalbaarheidsstudie van een micro-warmtekrachtkoppeling op biogas; slechts enkele onderwerpen van de vele boeiende masterproeven die ons de wereld laten zien door de ogen van een generatie jongeren die vastberaden is een verandering op gang de brengen. Deze interessante en originele werken bleven ook door vele Franstalige media niet onopgemerkt. Als kers op de taart werden de laureaten en genomineerden uitgenodigd bij de Waals Minister van Milieu voor een "speeddating" rond hun masterproeven. Het eerste HERA Summer Breakfast begin juli biedt de HERA-community de nodige inspiratie en motivatie om de zomermaanden door te komen. Ze bekijkt er onder andere welke onderwerpen gelinkt aan duurzame ontwikkeling meer aandachtig dienen te worden onderzocht.

Ontdek hier alles over HERA 2018 (in het Frans)

HERA Awards 2019: oproep gelanceerd

HERA gaat opnieuw op zoek naar doctoraats- en masterstudenten die uitblinken in systeemdenken, kenmerkend voor een 360°-mindset, eigen aan duurzame ontwikkeling. Zij worden uitgenodigd hun kandidatuur in te dienen voor de Doctoral Thesis Award (€ 7.500) of een van de acht Master's Thesis Awards (elk € 2.500) in de domeinen architectuur, gezondheid, design en engineering, coöperatieve economie, verantwoorde financiën, voeding, IT en (sinds dit jaar) deliberatieve democratie.
Voorlopig enkel voor studenten verbonden aan Franstalige instellingen voor hoger onderwijs.

Meer info

Focus

© SImon Fusillier

Save the date - 10 december
Future Generations Summit

Save the date! Op 10 december organiseert de Stichting voor Toekomstige Generaties de eerste Future Generations Summit in het BEL (Brussel). Een nationale samenkomst gericht op uitwisselingen rond de vraag: hoe kunnen we een leefbare wereld doorgeven aan toekomstige generaties? De dag gaat van start met een kennismakingsmoment met een twintigtal duurzame initiatieven. Vervolgens vinden een drietal thematische workshops plaats die actoren uit verschillende werelden verzamelen rond welbepaalde duurzaamheidsvraagstukken. We sluiten af met het tweejaarlijkse publieke congres van de 'Cercle Entreprise, Innovation & Développement Durable' rond het thema "The Transfomative Power of Money". Blijf je graag op de hoogte over al wat leeft in het domein van duurzame ontwikkeling en leer je graag het netwerk rond de Stichting voor Toekomstige Generaties beter kennen? Noteer deze datum dan alvast in je agenda!

Ik ontvang graag een persoonlijke uitnodiging

Goed om weten

De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling (FRDO) organiseert het seminarie: "Zijn de SDGs een instrument van verandering?" op maandag 25 juni om 13u30 in de Koninklijke Bibliotheek. Meer info

MVO Vlaanderen lanceert het magazine 'Koploper' dat bedrijven en organisaties moet overtuigen om aan de slag te gaan met MVO. Het eerste nummer bevat getuigenissen van ondernemers, concrete en bruikbare tips en de laatste duurzaamheidstrends bij bedrijven. Meer info

Op woensdag 27 juni om 13u30 organiseert de Club van Rome een lunchdebat met als thema: "A renewed agenda for European research and innovation: investing in shaping the future we want". Gastspreker: Kurt Vandenberghe, 'Director Policy Development and Coordination' bij de DG Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie. Meer info

Tien Europarlementsleden van zes politieke groepen en verschillende stakeholders organiseren op 18 en 19 september in Brussel de 'Post-Growth 2018 Conference'. Hun doel: het beleid herdenken en alternatieven formuleren met respect voor milieu, mensenrechten en een leefbare economische ontwikkeling. Meer info

De nieuwe editie 2018/2019 van de gids "Goed geregeld, goed geven voor een betere wereld" van testament.be is vanaf nu beschikbaar. Ontvang je graag een expemplaar, stuur dan een mailtje naar c.purnode@fgf.be.

Agenda

03/07

Deadline projectoproep SE'nSE 2018 - Meer info

03/07

HERA Summer Breakfast (enkel op uitnodiging)

10/10

Deadline HERA AWARDS 2019 - Meer info (in het Frans)

10/12

Future Generations Summit (BEL, Brussels) -> Save the date

Doe een gift

De Stichting voor Toekomstige Generaties wil iedereen hartelijk bedanken die haar activiteiten steunt. Ook u kunt onze activiteiten op verschillende manieren steunen.

Ik steun!

Deze e-mail werd verstuurd aan {contact.email} | Inschrijven met een ander e-mailadres | Uitschrijven
Doorsturen aan een vriend(in) | Privacy