Fonds Philippe Rotthier

 

Een fonds om de knappe koppen van morgen voor te bereiden op een 360°- denk- en handelswijze !

 

De Stichting verwelkomt met enthousiasme haar eerste 'Fonds op naam' dat als doel heeft om capaciteitsontwikkeling te stimuleren om een leefbare wereld door te geven aan de Toekomstige Generaties.

Het "Fonds Philippe Rotthier pour les Générations Futures" beschikt over 600.000€.

Naar de wens van de oprichter, wordt de levensduur van dit 'verbruiksfonds' op ongeveer 15 jaar geschat. Jaarlijks worden zowel de kapitaalsopbrengsten als een deel van het kapitaal gebruikt. Deze techniek laat toe om een continue en grotere bijdrage aan het gesteunde project te leveren.

Het Fonds heeft als specifieke doelstelling het programma HERA en zijn verschillende componenten te financieren. Op die manier garandeert het, gedurende 15 jaar, het voortbestaan van de "Master's Thesis Award for Future Generations - Sustainable Architecture". Het fonds zal toelaten om bijna 80 jonge student-architecten en een 30-tal onderzoeker-doctorandi over alle disciplines heen, te bekronen en in de schijnwerpers te zetten.

Het Fonds wordt beheerd door een Beheerscomité dat jaarlijks samenkomt en waarin de stichter, een van zijn kleinkinderen en de directeur van de Stichting voor Toekomstige Generaties zetelen.

Het Fonds heeft geen eigen rechtspersoonlijkheid en haar financieel patrimonium is versmolten met dat van de Stichting. Het wordt op ethische wijze beheerd door het Comité voor Financieën van de Stichting.


Zin om ook uw eigen fonds op te richten ? Klik hier voor meer informatie.

Philippe Rotthier, een mecenas en filantroop die bouwt aan een duurzame wereld

Philippe Rotthier is sinds lange tijd gepassioneerd door architectuur, door de interactie ervan met het milieu en het landschap en door de toepassing. Toen zijn pad dat van de Stichting voor Toekomstige Generaties kruiste, bleek we gedeelde ambities te hebben.

In 2010 beslist Philippe Rotthier, op voorstel van de Stichting, om een prijs te creëren die gericht is op toekomstige architecten (Master's Thesis Award - Sustainable Architecture). De bedoeling is hen aan te moedigen een antwoord te formuleren op de uitdagingen voor de planeet en haar bewoners via een 360°-benadering.

In 2014 beslist deze mecenas, onder de indruk van de ontwikkeling van het programma van acadeamische prijzen HERA (Higher Eduction & Research Awards for Future Generations), om een Fonds te creëren om het voortbestaan en de verdere ontwikkeling van het programma te ondersteunen.

Het "Fonds Philippe Rotthier pour les Générations Futures" is het eerste 'Fonds op naam' ondergebracht bij de Stichting voor Toekomstige Generaties.

In deze tijden van opeenvolgende crisissen, zet de filantropische actie van Philippe Rotthier aan tot nadenken. Want het gaat om een rationele en transformatieve filantropie, een zeer hedendaagse vorm van filantropie die, ver voorbij de emoties en de korte termijn noodinterventies, actie voert opdat de maatschappij een 360° denk- en handelswijze aanneemt, eigen aan een duurzaam ontwikkelingsmodel.

Met zijn vertrouwen in de Stichting voor Toekomstige Generaties, moedigt Philippe Rotthier andere mecenassen-filantropen aan om vandaag nog te handelen ten voordele van de toekomstige generaties.

Philippe Rotthier De Belgische architect Philippe Rotthier, geboren in 1941, studeerde aan "l'Ecole de la Cambre". In 1973 vestigt hij zich op het eiland Ibiza, waar hij een tachtigtal huizen realiseert en renoveert in authentieke stijl. Er werden verschillende publicaties gemaakt over zijn ontwerpmethode en zijn realisaties. Hij maakt talrijke reizen, op zoek naar verschillende woonvormen. In 1986, creëert hij de "Fondation pour l'Architecture" in Brussel, die sindsdien "le Prix triennal européen d'Architecture Philippe Rotthier" uitreikt. Hij is ook de oprichter van de "Archives d'Architecture Moderne" en het "Architecture Museum - La Loge" in Brussel, gewijd aan hededaags ontwerp.