Duurzame ontwikkeling in de dagelijkse werking

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties werd in 2007 in het leven geroepen om initiatieven te belonen die met succes de principes van duurzaamheid integreren in hun dagelijkse werking. Ondernemingen, lokale overheden, verenigingen, culturele projecten of initiatieven uit de sociale economie, allemaal maken ze kans op de Grote Prijs als ze een  “360°-visie”  hebben. Concreet betekent dit dat ze de vier dimensies van duurzame ontwikkeling een plaats geven in hun dagelijkse werking: aandacht voor milieu (PLANET) en sociaal welzijn (PEOPLE), een economisch houdbaar model (PROSPERITY) en een participatieve aanpak (PARTICIPATION).

Door duurzame initiatieven in de kijker te zetten, wil de Grote Prijs projectbeheerders en actoren die bezig zijn met verandering inspireren. Bovendien biedt de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties een unieke gelegenheid om bruggen te bouwen tussen verantwoordelijken uit verschillende sectoren en met verschillende achtergronden.

Selectie

De initiatieven worden eerst door een referentennetwerk geselecteerd en uitgenodigd om deel te nemen. In 5 provincies nemen ze eerst deel aan een provinciale prijs voor duurzame ontwikkeling. De laureaten van de provinciale prijzen zijn automatisch finalist van de nationale Grote Prijs.

Tournée Générale

In het kader van de Grote Prijs organiseert de Stichting sinds 2014 een Tournée Générale, een ontmoetings- en ontdekkingstraject dat deelnemers een unieke kans biedt om een kijkje te nemen achter de schermen van een aantal inspirerende initiatieven