
Terra Alter
Elke dag worden er in Wallonië en Brussel meer dan 316.000 maaltijden geserveerd in collectieve keukens – bijna zonder verse, lokale groenten. Terra Alter België heeft als missie om daar verandering in te brengen. Sinds 2023 werkt de coöperatie aan de herlokalisatie van de voedselvoorziening en aan toegankelijkheid tot kwaliteitsvolle producten voor iedereen, door kantines, scholen, rusthuizen en ziekenhuizen te bevoorraden met biologische, lokale, traceerbare en vers bereide groenten.
Om het gebrek aan infrastructuur in grootkeukens op te vangen, biedt Terra Alter Belgique een kant-en-klare oplossing: groenten die al gewassen, geschild en gesneden zijn – klaar om te koken. Het bedrijf heeft inmiddels een twintigtal klanten overtuigd, waaronder verschillende grote centrale keukens, en verhoogt voortdurend zijn productievolume.
De coöperatie, opgericht door vzw Groupe Terre, vzw Crabe en Cuisine des Champs SA is gevestigd in Luik binnen de nieuwe korte-ketenhub en bevindt zich vandaag in een ambitieuze groeifase: de capaciteit uitbreiden, aanvullende activiteiten rond groentebewerking ontwikkelen en de economische, ecologische en sociale impact versterken.
'We hebben Terra Alter Belgique opgericht om biologische, lokale en kwaliteitsvolle voeding voor iedereen toegankelijk te maken. Al snel ontdekten we een ontbrekende schakel in Wallonië: de verwerking van verse groenten uit lokale ketens. Collectieve keukens, die nochtans bereid zijn om duurzame voeding te omarmen, beschikken vaak niet over de middelen om ruwe producten te verwerken. Door deze keten te creëren, bieden we een concrete oplossing aan kantines, terwijl we producenten, de gezondheid van burgers en het milieu ondersteunen. Deze activiteit creëert bovendien stabiele en waardevolle banen, die de economische en sociale veerkracht van de regio versterken.'
