
Ludyk
Veel kinderen en jongeren met leerstoornissen voelen zich alleen en krijgen niet altijd de juiste ondersteuning op school. Leerkrachten en gezinnen beschikken vaak over te weinig middelen, terwijl bestaande hulptrajecten niet altijd betaalbaar of langdurig beschikbaar zijn. Ludyk wil hier verandering in brengen: het is een ondersteunend project voor DYS-kinderen, met een combinatie van informatie, sensibiliseringsworkshops en digitale tools – waaronder een speelse educatieve app die lezen en spelling bevordert via een spel geïnspireerd op Scrabble. Het doel? De autonomie en het zelfvertrouwen van de gebruikers versterken.
Het project is opgezet door Chelsy Fontana, student maatschappelijk werk in Luik. Vanuit haar achtergrond in mens- en sociale wetenschappen én haar persoonlijke ervaring met leerstoornissen, ontwikkelde ze een oplossing die inclusief, laagdrempelig en afgestemd is op de realiteit van jongeren met DYS. Ludyk vervangt geen logopedisten of leerkrachten, maar biedt extra ondersteuning die altijd beschikbaar is en bestaande begeleiding versterkt.
Chelsy ontwikkelt Ludyk in een ondernemend kader, met de steun van het VentureLab. Zo krijgt ze de ruimte om haar project te structureren, concrete oplossingen uit te testen en een gemeenschap op te bouwen rond leerstoornissen. Haar ambitie: van Ludyk een referentie maken in de ondersteuning van jongeren met DYS, en bijdragen aan een inclusiever onderwijs.
“Ik heb Ludyk opgericht omdat ik zelf opgroeide met leerstoornissen en me vaak alleen voelde in dat traject. Ik wilde iets concreets doen voor wie zich in dezelfde situatie bevindt.
Student-ondernemer zijn betekent voor mij dat ik mijn persoonlijke verhaal kan omzetten in iets zinvols voor anderen. Het is een unieke ervaring die me geleerd heeft om mijn boodschap te delen, de juiste mensen te ontmoeten en te geloven dat één idee een collectieve oplossing kan worden.
Dankzij deze beurs kan ik de applicatie afwerken, toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen, en zo de sociale impact van Ludyk vergroten.”