
Plogo
Toegang tot laadpalen blijft een belangrijke hindernis voor de grootschalige adoptie van elektrische voertuigen, zeker in stedelijke gebieden waar het installeren van een eigen laadpaal vaak niet mogelijk is. Nochtans zijn privélaadpalen in veel gevallen minder dan 10% van de tijd actief, waardoor er een groot onbenut potentieel blijft. Plogo speelt in op dit paradox door een gedeeld laadnetwerk tussen buren aan te bieden – een lokale, eenvoudige en toegankelijke oplossing die elektrische mobiliteit voor iedereen bereikbaar maakt.
Het project is het initiatief van Baptiste Thiran en Tom Massaux, twee studenten bedrijfsingenieur aan de UCLouvain. Samen ontwikkelden ze een oplossing die bestaande middelen beter benut én onderlinge solidariteit en de energietransitie stimuleert. Baptiste focust zich op projectbeheer, financiën en strategische structuur, terwijl Tom zich toelegt op commerciële ontwikkeling en partnerschappen, dankzij zijn ondernemingszin en sterke sociale vaardigheden.
Op lange termijn willen ze ervoor zorgen dat iedereen binnen vijf minuten wandelen toegang heeft tot een laadpaal, en tegelijk burgers actiever betrekken bij de energietransitie. Met de steun van StartLab in Brussel bouwen ze stap voor stap aan een burgernetwerk waarin elke gebruiker zowel kan profiteren van als bijdragen aan de laadinfrastructuur van morgen.
"We hebben Plogo opgericht vanuit de overtuiging dat we dringend actie moeten ondernemen voor onze planeet door onze mobiliteit te heroriënteren naar een meer lokaal, collaboratief en verantwoordelijk model. Onze motivatie is om burgers samen te brengen rond een gedeelde laadoplossing die bestaande middelen optimaliseert en tegelijk de buurtband versterkt.
Als student-ondernemers kunnen we vrij innoveren, onze ideeën snel testen en al doende leren.
Dankzij deze beurs kunnen we ons prototype verder ontwikkelen en testen, waardevolle feedback verzamelen en zo Plogo dichter bij een grootschalige uitrol brengen."