De Stichting voor Toekomstige Generaties ondersteunt 11 initiatieven van student-ondernemers om het prototype van hun duurzame innovatie te ontwikkelen

Elk intitiatief ontvangt een beurs tot € 5000 dankzij de steun van het Albert Vanhee Fonds voor Toekomstige Generaties, en het Waalse Gewest (Waalse Overheidsdienst Economie).

De ondernemerscultuur ingang doen vinden bij jongeren, het is het streefdoel van alle overheden, het bedrijfsleven en zelfs de academische wereld. De Stichting voor Toekomstige Generaties draagt resoluut bij tot deze ontplooiing van een nieuwe generatie ondernemers. Ze koestert daarbij een nog grotere ambitie: de grondslag leggen voor een ondernemerschap ‘in 360°’ en het algemeen verspreiden. Het is van essentieel belang dat elk economisch project in de eerste plaats streeft naar een positieve impact op de ‘4 P’s’: de mens (People), het milieu (Planet), gedeelde welvaart (Prosperity) en participerend bestuur (Participation).

Dit is allesbehalve het voorrecht van enkele geïsoleerde jongeren. Wij merken namelijk dat dit streven naar maatschappelijke impact steeds vaker een belangrijke drijfveer is, en uit enquêtes blijkt dat de coronacrisis dat gevoel nog versterkt heeft.

De bekroonde projecten tonen dat dit verlangen naar duurzame innovatie de rode draad vormt, ongeacht het gewest (laureaten uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië), de studierichting (studenten technische wetenschappen, psychologie, architectuur, economie, design, sociale wetenschappen...), het geslacht (4 projecten zijn (mee) opgericht door vrouwen) of de sector (cosmetica, circulaire economie, meubilering, verpakkingsmateriaal, gezondheid, logistiek, zeevervoer, voeding, IT...).

Aquaponics Garden
Aquaponics en stedelijke landbouw verenigd (Nalinnes)

Aquaponics Garden

+ Meer info

   

Been Coffee
Valoriseert de koffieafvalstroom in België (Gent)

Kaffee Circulair

+ Meer info

HITCH
Een verbindingssysteem waarmee allerlei soorten plaatmateriaal eenvoudig aan elkaar bevestigd kunnen worden (Gent)

HITCH

+ Meer info

   

Scobee
biologisch afbreekbare verpakking, door micro-organismen geproduceerd uit afval van Belgische brouwerijen (Brussel)

Scobee

+ Meer info

Shampearl
Shampearl biedt hotels een duurzaam en plasticvrij gamma van badkamerproducten (Antwerpen)

Shampearl

+ Meer info

   

Straight Up
Een intelligente wearable die rugklachten verhelpt en voorkomt (Gent)

Straight Up

+ Meer info

Tillup
Maakt een upcycled wikkeldoek dat 100 procent herbruikbaar en recycleerbaar is (Kortrijk)

Tillup

+ Meer info

   

Toqua
helpt rederijen hun brandstofverbruik te verminderen via machine learning (Gent)

Toqua

+ Meer info

Une bière, deux tartines !
De draf van brouwerijen verwerken tot drafmeel voor menselijke voeding (Luik)

Une bière, deux tartines !

+ Meer info

   

UP-Recycle
Een marktplaats voor herbruikbare voorwerpen en materialen (Namen)

UP-Recycle

+ Meer info

Wishelf
Maak van uw externe harddisk een persoonlijke cloud bij u thuis! (Louvain-la-Neuve)

Wishelf

+ Meer info

     

De 37 kandidaturen die we voor de editie 2021 ontvingen, zijn het resultaat van een partnerschap met diverse incubatoren voor studenten uit de 3 gewesten van het land. In 2021 hebben de volgende incubatoren projecten voorgesteld: Start Academy, Gentrepreneur, Vlajo, StartMinds, Durf Ondernemen!, Startup School, Bryo, Cocoon2440, Technovative Hub, Startup Antwerp, Idea Factory, Start@K, GreenLab, Start.VUB, Start.Lab, VentureLab, CEI LLN, Yncubator, Linkube

Selectiecomité

  • Marcel Miller (juryvoorzitter), Voorzitter van de Waalse Competitiviteit Cluster Mecatech, oud Managing Director van Alstom Benelux, Voorzitter van Agoria Wallonie en Voorzitter van de Oriëntatieraad van ARES (Académie de Recherche et d'Enseignement Supérieur)
  • Laura Beltrame, Human Capital Expert, Agoria
  • Vanessa Debruyne, Entrepreneurial activist, Co-founder van Billie Cup
  • Anse Smeets, Researcher - Circular Business Model Innovation, VITO

Het programma Student-ondernemers wordt ondersteund door het Albert Vanhee Fonds voor Toekomstige Generaties, de Waalse Overheidsdienst Economie, Leefmilieu Brussel en het Waals Agentschap voor Lucht en Klimaat.