Dit jaar ontvangt elk initiatief een beurs tot € 5000, dankzij de bijdrage van het Albert Vanhee Fonds voor Toekomstige Generaties, met de steun van FOV Leefmilieu, de Vlaamse Regering, de Waalse Overheidsdienst Economie, het Waals Agentschap voor Lucht en Klimaat en Leefmilieu Brussel.

b_relieved, een medisch hulpmiddel ter verlichting van pijnlijke menstruatie dat zich richt op de zenuwen die aan de basis liggen van de pijn (Brussel)
Colz’iso, met biologische stoffen gefabriceerde isolatieblokken voor wanden op basis van koolzaadstro (Luik)
Dysentis, een hulpmiddel dat de stemparameters registreert, gekoppeld aan een opvolgingsplatform, om zorg te dragen voor je stem (Louvain-la-Neuve)
EASO, geprefabriceerde isolatiemodules om gevels vanbuiten te isoleren (Louvain-la-Neuve)
Lingerie La Grenade, aangepast damesondergoed voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad) (Namen)
Loomy, mensen helpen om op een speelse manier energie te besparen. (Gent)
Maternia, een draagbaar en betaalbaar medisch hulpmiddel om het risico op doodgeboorte te verminderen (Gent - Brussel)
MilkSilk, melk die ongeschikt is voor consumptie, herbenutten voor non-food- doeleinden (Luik)
Mineralio, biomineralen, zoals mosselschelpen, opwaarderen door ze om te zetten  in materialen van biologische oorsprong (Luik)
Nepture, een sensor die aangeeft hoe vol de blaas is, om de levenskwaliteit van personen met incontinentie te verbeteren (Gent)
Pyroplast, plastic afval recyclen tot brandstoffen door middel van pyrolyse (Louvain-la-Neuve)
TrikThom Harmony, een overkoepelend energie-managementsysteem dat energiestromen optimaliseert bij woningen (Kortrijk)
Vsycle, ontwikkeling van nieuwe antivries proteïnen als vorst beschermingsmiddel in de fruitteelt (Gent)

Brussel, 15 maart 2023 - Deze winnaars voegen zich bij de 39 andere initiatieven die sinds 2018 door Prototyping the Future zijn bekroond. Na 5 edities zullen deze 52 projecten bijna een kwart miljoen euro hebben gekregen om hun innovatieve en duurzame ideeën tot leven te brengen. Dit succes is het resultaat van een vrouw die jonge mensen met ideeën een kans wilde geven. Mevrouw Marguerite Vanhee heeft met de oprichting van een fonds ter nagedachtenis aan haar vader, het Albert Vanhee Fonds voor Toekomstige Generaties, het mogelijk gemaakt dat het programma Prototyping the Future in 2019 van start kan gaan.

Dit programma biedt financiële steun aan student-ondernemers die een product, dienst of technologie ontwikkelen met een positieve maatschappelijke impact. De steun komt in de vorm van beurzen van maximum €5000 en is gericht op initiatieven in de prototypingfase - net na de uitwerking van een concept en net voor de lancering op de markt - een sleutelmoment in het parcours van jonge ondernemers.
 
De Stichting werkt hiervoor samen met een twintigtal Vlaamse, Brusselse en Waalse student-incubatoren. Zij pre-selecteren elk een aantal duurzame initiatieven van student-ondernemers, waarvoor zulke beurs een belangrijke stap dichter bij de marktlancering van diens product, technologie of dienst zou betekenen. Vervolgens selecteert het selectiecomité, onder voorzitterschap van Marcel Miller (ex-Managing Director van Alstom Benelux), de meest belovende initiatieven.

> Meer info
> Beeldmateriaal