Les lauréats SE'nSE 2023 - De SE'nSE 2023-winnaars

Drie innovatieve Belgische start-ups met positieve milieu-impact ontvangen filantropische financiële steun om door te breken met hun projecten rond circulaire economie, energie en afvalverwerking

  • Bring Back, een wascentrum voor glazen verpakkingen voor meermalig gebruik uit de agrovoedingssector en de stimulering van het hergebruik ervan (Luik)
  • Companion.energy, software die de bedrijven helpt om hun hernieuwbare energieverbruik en opslag te optimaliseren (Brussel)
  • Waste-end, biomethanisatie om voedselafval om te zetten in biogas of natuurlijke meststof (Gosselies)


Namen, 23 november 2023 – Voor het achtste jaar op rij selecteerde de SE'nSE-jury (Seed Equity & Sustainable Entrepreneurship Fund) drie beloftevolle jonge ondernemingen met een grote positieve impact op het milieu. De drie start-ups ontvangen in totaal 100.000 euro aan zaaikapitaal, in de vorm van achtergestelde leningen. De Stichting voor Toekomstige Generaties kan deze financiële steun verlenen dankzij de bijdrage van het SE’nSE Fonds, opgericht in 2016 door Pierre Mottet (IBA), waarna het Aether Fonds voor Toekomstige Generaties zich ook aansloten. Het Fonds draagt bij aan een duurzamere wereld door de ondernemingsgeest te stimuleren. Het Fonds ondersteunt ondernemers die projecten ontwikkelen met een aanzienlijke positieve milieu-impact, ondersteunen aan de hand van zaaikapitaal en het delen van ervaring en een netwerk.
In het kader van haar steunprogramma voor duurzaam ondernemerschap geniet de Stichting de steun van Vlaanderen, Wallonië (Waals Agentschap voor Lucht en Klimaat) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Leefmilieu Brussel).

De belangrijkste criteria die de SE’nSE-jury in aanmerking nam bij de selectie van deze drie start-ups zijn: de verwachte positieve milieu-impact, de sterkte van het businessplan, de kwaliteit van het team en de duurzame werking van de onderneming.

> Meer weten
> Foto's