
SynerBrew
Onder toenemende milieudruk op de brouwerijsector – met name door de intensieve teelt van hop – besloten vier studenten van de UCLouvain om actie te ondernemen. Clément Mine, Nicolas Luyckx, Henri Lobeau en Quentin Piron, allen masterstudenten in biochimie, handelsingenieur en burgerlijk ingenieur, bundelden hun complementaire expertise om Synerbrew te ontwikkelen: een innovatieve fermentatietechnologie die het brouwproces herdenkt.
Hun technologie is gebaseerd op een geoptimaliseerd co-fermentatieproces dat de fruitige aroma’s van bier op natuurlijke wijze versterkt, terwijl het gebruik van hop aanzienlijk wordt verminderd – een ingrediënt dat duur is en bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. Deze aanpak maakt het mogelijk om grondstoffen te sparen én de ecologische voetafdruk van de productie te verkleinen. Zonder kunstmatige aroma’s of zware investeringen biedt Synerbrew een toegankelijke transitie voor een hele sector op zoek naar duurzaamheid.
Met de steun van het INEO-programma en als project binnen incubator WSL, combineren de oprichters van Synerbrew wetenschappelijke nauwkeurigheid, ondernemingszin en passie voor innovatie. Hun ambitie is duidelijk: een nieuwe generatie bier creëren – rijker van smaak, milieuvriendelijker en beter aangepast aan de klimaatuitdagingen van morgen.
"We hebben Synerbrew gelanceerd om een belangrijk probleem aan te pakken: de impact van klimaatverandering op hopproductie. Dankzij onze co-fermentatietechnologie kunnen we de afhankelijkheid van hop verminderen en tegelijk de aroma’s versterken. Dat biedt brouwers een oplossing die zowel duurzaam als kostenefficiënt is.
Een project uitwerken als student-ondernemers laat ons toe om wetenschappelijke expertise te combineren met flexibiliteit en snelheid.
Met deze beurs kunnen we onze technologie valideren bij brouwerijen, onze R&D versterken en de markttoegang structureren. Het is een cruciale stap om onze hypotheses te bevestigen en de haalbaarheid van het project aan te tonen."