Voor deze eerste editie hebben de jury's van de Future Proef Award 8 winnaars (7 proeven) uit 188 inzendingen van 16 Vlaamse hogeronderwijsinstellingen geselecteerd. Ze bouwen elk op hun eigen unieke manier mee aan een duurzamere wereld vanuit een 360°-perspectief. 

Ontdek hier de eindproeven die beloond werden: 

Bachelorproeven

1e winnaars van de Future Proef Award Bachelorproeven van de Editie 2025

Lani Vints en Lara Huys
Eindproef Bachelor Environmental and Sustainability Management (HOGENT)


In de bachelorproef How sustainable and profitable is Black Soldier Fly farming for both small- and large-scale farmers in Rwanda and how can it be optimized? onderzochten Lani en Lara de duurzaamheid en winstgevendheid van Black Soldier Fly (BSF) farming in Rwanda, die een betaalbaar en eiwitrijk veevoer vormen. Ze raden aan om de processen te optimaliseren en de samenwerking tussen kleine boeren te versterken voor meer efficiëntie en impact.

Meer info

   

2de winnaar van de Future Proef Award Bachelorproeven van de Editie 2025

Kurt Janssens
Eindproef Professionele Bachelor Agro- & biotechnologie (Hogeschool VIVES)

In zijn onderzoek Tools voor de realisatie van stedelijke bosuitbreiding vertaalt Kurt de abstracte 3/30/300-regel naar een praktisch beleidsinstrument dat steden helpt stedelijke vergroening slim en haalbaar te plannen.

Meer info

 

 

 

3de winnaar van de Future Proef Award Bachelorproeven van de Editie 2025

Fien Meizler
Eindproef Professionele Bachelor Interieurvormgeving (HOGENT)

Terramo is een collectie bestaande uit verschillende balancerende meubelstukken (een lamp – mobiel gemaakt van bioplastic & gevonden materialen — en een ‘houder’— mobiel gemaakt van gevonden materialen & keramiek) die duurzaamheid en de menselijke kant van design benadrukt.

Meer info


Masterproeven

1e winnaar van de Future Proef Award Masterproeven van de Editie 2025

Alexia Chalouli   
Eindproef Master (Science) Urbanism, Landscape and Planning (KULeuven)  

The Forest Re[-]collected: Post-fire landscapes as agents of reperative urbanism onderzoekt de bosbranden van 2021 in Noord-Evia (Griekenland) binnen de bredere context van langdurige milieuveranderingen door menselijke activiteit, klimaat en landgebruik. Alexia stelt nieuwe “bosstedelijke” structuren voor met groot potentieel voor post-brand regeneratie, waarbij economisch en ecologisch herstel in balans worden gebracht.

Meer info

 

 

 

2de winnaar  van de Future Proef Award Masterproeven van de Editie 2025

Wout Barbier
Eindproef Master in de Bio-ingenieurswetenschappen (UGent)

Het onderzoek De rol van alternatieve mens-natuurrelaties in het gedepolitiseerde Vlaamse landbouwdebat draagt bij aan de discussie over hoe een duurzamer en inclusiever voedselsysteem kan worden vormgegeven, waarbij het ook mogelijk is om agro-ecologie effectiever te integreren in het bredere landbouwbeleid.

Meer info

   

3de winnaar  van de Future Proef Award Masterproeven van de Editie 2025

Jonas Görgen
Eindproef Master Urban Design and Spatial Planning (VUB)

Wat is er nodig om lokale buurten te integreren in een veerkrachtige, klimaatneutrale stad? Pipe Dreams or true transition? A research by design perspective on the energy transition in Brussels onderzoekt de energietransitie in een Brusselse wijk en gaat verder dan louter technologische oplossingen. Het benadrukt de cruciale rol van sociale en ruimtelijke dimensies bij het effectief verminderen van CO₂-uitstoot in stedelijke gebieden.

Meer info


Graduaatsproeven

1e winnaar van de Future Proef Award Graduaatsproeven van de Editie 2025

Mina Goumanouz
Eindproject Graduaat Orthopedagogische begeleiding (AP Hogeschool Antwerpen)

In haar project Divers©ity en Beschermjassen. Praktijkstudie bij Kaizen gebruikte Mina het beschermjassenmodel om de krachtbronnen van jongvolwassenen met geëmigreerde ouders te onderzoeken. Dit bevordert inclusie en de waardering van hun identiteit en erfgoed en draagt zo bij aan sociale duurzaamheid.
* Een beschermjassenmodel is een zienswijze die de diversiteit van mensen erkent en gebruikt voor hun herstel en integratie in een samenleving.

 

Meer info