Steven Boussemaere, Director Innovation & Business Development, Fost Plus

Steven Boussemaere is werkzaam als Director Innovation and Business Development bij Fost Plus, de organisatie die instaat voor de coördinatie en financiering van het ophalen en het verwerken van huishoudelijk verpakkingsafval in België. Hij beschikt over een uitgebreide kennis en jarenlange ervaring in afvalmanagement.

 

 

Vanessa Debruyne, Freelance journalist en campagnemaker, Het Monster van Ness

Vanessa Debruyne is een freelance journalist en campagnemaker. Als Het Monster van Ness schrijft ze over milieuvriendelijke oplossingen en duurzame initiatieven. Ze is oprichter van de Zero Waste Group die overal in Vlaanderen workshops en lezingen geeft over het verminderen van afval. Ze trekt ook mee aan de kar van Mei Plasticvrij en werkt aan de lancering van een herbruikbare koffiebeker, de Billie Cup, die overal verkrijgbaar en inwisselbaar is tegen 1 euro waarborg.

 

Marc Detraux, Directeur, La Ressourcerie Namuroise

Een tiental jaren geleden richtte Marc Detraux de Ressourcerie Namuroise op, met als doelstelling het creëren van een plek die ruimte biedt voor zowel sociale, economische als ecologische vooruitgang. De Ressourcerie Namuroise recupereert huishoudelijk afval teneinde deze producten van een tweede leven te voorzien en  verspilling tegen te gaan. Deze coöperatieve onderneming streeft ook naar een duurzame tewerkstelling van laaggeschoolde werknemers en een betere erkenning van personen met een beperking.

Patricia Foscolo, Head of B.U. Sustainable Economy, hub.brussels

Patricia Foscolo staat sinds januari 2018 aan het hoofd van B.U. Sustainable Economy van hub.brussels, die de clusters ecobuild.brussels en circlemade.brussels groepeert. Van 2000 tot 2016 was ze voorzitter van de Milieuraad van deze organisatie. Ze is bio- en handelsingenieur van opleiding. In 1987 startte ze haar carrière bij een organisatie die milieubelangen verdedigt. Vandaag ondersteunt ze start-ups en andere bedrijven bij de ontwikkeling van een circulaire economische strategie bij hub.brussels.

 

Fabien Porcher, Hoofd Circulaire Economie Europese Commissie

Fabien Porcher is verantwoordelijk voor de uitvoering van het actieplan voor circulaire economie bij het directoraat-generaal voor Interne markt, Industrie, Ondernemerschap en Kmo’s van de Europese Commissie. Hij coördineert de verschillende maatregelen uit het Actieplan voor DG GROW en volgt eveneens het European Circular Economy Stakeholder Platform op. Hij is werkzaam bij de Europese instituties sinds 2015, waar hij eerder werkte voor het Europees Economisch en Sociaal Comité, voor de Waarnemingspost Duurzame Ontwikkeling (WDO). 

 

Marc Sautelet, Projectleider, Zero Waste Belgium

Marc Sautelet is projectmanager bij Zero Waste Belgium. Deze vzw biedt simpele en laagdrempelige oplossingen om onze afvalproductie en ecologische voetafdruk te verkleinen. Hij is journalist van opleiding en ging in 2016 de uitdaging aan om volledig afvalvrij te leven. Vandaag zet hij vol enthousiasme dit engagement verder en tracht hij zoveel mogelijk deze levenswijze te promoten

Foto: © Quentin Van der Vennet

 

Liesbet Van Ackeleyen, Facilitator Circulaire Economie, Vlaanderen Circulair (OVAM)

Liesbet Van Ackeleyen is facilitator Circulaire Economie & Ecodesign bij Vlaanderen Circulair. Zij is trekker van de OVAM Ecodesign Award voor studenten waarbij ontwerpstudenten die rekening houden met het milieu, beloond worden voor hun inspanningen. Daarnaast organiseert ze jaarlijkt een aantal Ecodesign Challenges waarbij studenten van verschillende opleidingen samen zoeken naar een oplossing voor een maatschappelijk relevant probleem.

 

Gaëlle Warnant, Beleidsmedewerker Water & Afval, Fédération Inter-Environnement Wallonie

Gaëlle Warnant is verantwoordelijke voor Hulpbronnen, Water, Afval en Ciculaire Economie bij de federatie Inter-Environnement Wallonie. Via de ontwikkeling van een circulaire economie, ondersteunt en promoot zij productie- en consumptiemethoden die zuinig omspringen met hulpbronnen om zo tot een meer veerkrachtige samenleving te kunnen komen.