Naar een toekomst zonder wegwerpproducten

Door dagelijks gebruik te maken van wegwerpproducten die we slechts éénmalig gebruiken, produceren we een hoop afval. Deze wegwerpproducten eisen een zware tol voor mens en planeet. Niet alleen de productie van deze producten zorgt voor een enorm verlies aan kostbare grondstoffen en energie, maar ook de verwerking van al dat afval. Bovendien belandt een groot deel van deze wegwerpproducten niet op de afvalberg, maar in onze zeeën, oceanen en vrije natuur.

Eén van de belangrijkste bronnen van vervuiling is plastic. Naar schatting drijft er reeds 150 miljoen ton aan plastic in onze oceanen en daar komt jaarlijks 4.8 tot 12.7 miljoen ton bij. Van alle plastic in onze oceanen is maar liefst 89% afkomstig van producten die we slechts éénmalig gebruiken. Plasticvervuiling leidt zowel tot een sterke afname van biodiversiteit, het sterven van meer dan 100.000 zeedieren per jaar, alsook ernstige schade aan onze gezondheid. Zo kan plastic nauwelijks afgebroken worden (de afbraak ervan kan wel 1000 jaar in beslag nemen!) en worden kleine plasticdeeltjes opgenomen door dieren, in het bijzonder in oceanen, om uiteindelijk in de voedselketen terecht te komen en zo ook op ons bord.

© European Parliament, 2018

© European Parliament, 2018

Goed nieuws dus dat het Europese Parlement op 24 oktober 2018 een nieuwe EU-reglementering goedkeurde om enkele single-use plastics (SUP’s) te verbieden in de EU. Deze reglementering omvat vanaf 2021 een verbod in de EU op de tien meest vervuilende single-use plastic producten waaronder rietjes, wattenstaafjes, ballonstaafjes, bestek, borden, die samen zorgen voor maar liefst 70% van de vervuiling in zee. Daarnaast heeft het Europese Parlement ook nog ingestemd met een aantal maatregelen om het gebruik van plastic in drankflessen terug te dringen (opdat deze voor minstens 35% bestaan uit gerecycleerde plastic) en om wegwerpverpakkingen te reduceren tegen 2025. Andere voorbeelden, zoals de uitvinding van de Ocean Cleanup (een systeem dat afval opvangt in zee) van de 24-jarige Boyan Slat, tonen ons dat het bewustzijn rond het belang van het terugdringen van plastic groeit. Maar de uitdaging is enorm en elk initiatief dat hiertoe bijdraagt, is goud waard voor mens en planeet !

© European Parliament, 2018