Brutopia - Brussels co-housing project

Brutopia onstond toen een groep Brusselaars de handen in elkaar sloeg voor de bouw van een groots opgevat cohousing project. Ze focusten daarbij op duurzaamheid, samenhorigheid, ecologie en sociale mix. Brutopia omvat 29 appartementen, een aantal professionele ruimtes en een lokaal dienstencentrum. Het resultaat is een interessante mix tussen wonen en werken. Er zijn een aantal gemeenschappelijke ruimtes, namelijk een tuin, een moestuin, een wassalon, twee gedeelde auto's en een polyvalente zaal. Het samen aankopen en verbouwen maakte deze droom economisch haalbaar.

Brutopia

Workshop

Tijdens de workshop leerden we dat men, bij de selectie van de groep bewoners, geen criteria heeft opgelegd aan geïnteresseerden om een diverse groepssamenstelling te bekomen. Tijdens het proces heeft men echter keuzes gemaakt die de diversiteit ten goede komen. Zo zorgt de grote variatie in de prijs van de appartementen voor een mix van inkomens. De unieke manier om inzet te valoriseren, maakt dat mensen die veel tijd in het project steken, hiervoor beloond worden, terwijl het anderen ook de mogelijkheid geeft om minder tijd te investeren. Het zorgde er ook voor dat mensen de mogelijkheid hadden om in de loop van het project in te stappen.

Eén van de belangrijkste succesfactoren van Brutopia is zonder twijfel de pragmatische instelling van de kerngroep. Zij stelden één belangrijke regel centraal : dat er zo weinig mogelijk regels zijn. Andere succesfactoren zijn de veelheid aan competenties binnen de kerngroep en de gedeelde passie voor dit project.

Ontdek ook de gedetailleerde fiche over Brutopia op onze portaalsite.