Les Ateliers du Saupont- Duurzaamheid in een beschutte werkplaatsLes Ateliers du Saupont

  • Hoe kan men zijn economische activiteiten diversifieren rekening houdend met ecologische en sociale ambities in tijden van crisis ?
  • Datum atelier : 06/03/2015
  • Genomineerd 2010 voor de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

 

 

Toen acht jaar geleden een grote klant wegviel bij de beschutte werkplaats Le Saupont in Bertrix, leidde dit tot een zware crisis. Dit verplichtte de organisatie om het roer radicaal om te gooien en te kiezen voor de ontwikkeling van meer diverse activiteiten, voor professionalisering en het investeren in een milieuvriendelijkere aanpak. Dit alles zonder de maatschappelijke ambities ten opzichte van hun gehandicapte werknemers uit het oog te verliezen.

Op economisch vlak was de diversificatie een succes. Le Saupont kan vandaag instaan voor een groot deel van de fases van het productieproces van een heleboel producten. Sociaal werd er ingezet op opleiding en vorming van het personeel met als hoofddoel: geen ontslagen! Ze verkleinden hun ecologische voetafdruk door de ingebruikname van nieuwe gebouwen, een systeem van tri-generatie en een verregaand sorteer- en recyclagesysteem. Vandaag telt het bedrijf 250 medewerkers. Hoewel de toekomst onzeker blijft, zorgt het dynamisme van het bedrijf en het respect voor zijn basiswaarden dat de organisatie de uitdagingen de baas kan.

De centrale vraag van deze workshop betreft het combineren van economische diversificatie, respect voor het milieu en sociale ambities binnen hetzelfde bedrijf in tijden van crisis.

Ontdek de gedetailleerde fiche van Les Ateliers du Saupont op onze portaalsite.