Laureaten 2017


De jury bestond dit jaar uit Karen Boers (startup.be), Piet Colruyt (Impact Capital), Sabine Colson (Société Régionale d’Investissement de Wallonie, SRIW), Christophe Guisset (Enelys), Yves Jongen (IBA), Pierre Mottet (IBA, Juryvoorzitter), Jérôme Partos (Eurasia Environmental Technologies), Sybille van den Hove (Bridging for Sustainability) en Pascal Vermeulen (Climact).

De belangrijkste criteria die door de jury in aanmerking werden genomen bij de selectie van de vijf start-ups zijn: de mate van impact op het milieu, de uitwerking van het businessplan, de kwaliteit van het team en de duurzame werking van de onderneming. Over het algemeen was de jury erg enthousiast over de diversiteit en de hoge kwaliteit van de projecten. Daarnaast was ze verheugd te vernemen dat, dankzij enkele nieuwe investeerden, het budget van het SE’nSE Fonds dit jaar verdubbeld kon worden.

Het merendeel van de oprichters van de vijf geselecteerde start-ups waren het er dan weer over eens dat niet enkel het aangeboden startkapitaal maar ook het ‘SE’nSE Fonds label’ van groot belang is om verder te bouwen aan hun innovatief, duurzaam en milieugericht project.

For Good (Antwerpen)

For Good is een impactgerichte onderneming die ernaar streeft de ecologische voetafdruk van haar gebruikers te verkleinen, voor eens en voor altijd. De makers van For Good ontwikkelden een geautomatiseerde dienst (smartphone-app en online platform) die gebruikers op weg helpt naar een duurzamere levensstijl door hun gedrag te volgen en bij te sturen op vlak van mobiliteit, consumptie en energiegebruik. Op een leuke, eenvoudige en ludieke manier worden de gebruikers actief in de groeiende For Good-community.

www.for-good.be

Shayp (Brussel)

Shayp is een slimme en goedkope technologie voor waterbesparing in zowel niet-residentiële gebouwen als woningen. Het detecteert waterlekken in de watervoorziening en voorspelt rekeningen op basis van realtime waterconsumptie. Zodoende verkleint het bedrijf de ecologische voetafdruk van de gebruiker en bespaart op water- en verzekeringskosten.

www.shayp.be

Urban Forests (Erezée, Luxemburg)

Urban Forests ontwikkelt dichte bossen van inheemse boomsoorten die zichzelf in stand houden in een stedelijke of semi-stedelijke omgeving. Het zijn ecologisch rijke bossen met waardevolle ecosystemen die de impact van de menselijke activiteit op het milieu inperken. De bossen groeien uitzonderlijk snel en hebben weinig tot geen onderhoud nodig.

www.urban-forests.com

Washcot (Harelbeke, West-Vlaanderen)

De unieke luierservice van Washcot verhuurt en wast katoenen luiers en biedt een wekelijkse thuisleverings- en ophaaldienst. Een totaaloplossing voor de nieuwe generatie ouders die waarde hecht aan milieu en gezondheid. Washcot bedient zowel gezinnen als crèche over heel Vlaanderen, Brussel en Waals-Brabant.

www.washcot.be

 

WijDelen (Gent, Oost-Vlaanderen)

WijDelen vzw stimuleert en promoot het delen van spullen tussen buren, collega’s en organisaties. Het doel is het delen zo gemakkelijk mogelijk maken en toegankelijk voor iedereen. De vzw wil uitgroeien tot een coöperatie die die steunt op het verdienmodel Peergroups.be (deelgroepen tussen collega’s). De winst die daaruit voortvloeit, zal worden ingezet ter promotie van het gratis deelplatform Peerby.be.

www.wijdelen.be

 

 

 

>> Download hier PDF-pictogram de presentatiefolder 2017